I S A B E L L E W E M A R

Så får du ut mest av din praktik: 5 tips

Praktik, även kallad verksamhetsförlagd utbildning, är en stor del av läkarprogrammet. Praktik innebär att man är på vårdcentral, sjukhusavdelning, akuten eller specialistmottagning. Så hur ska man göra för att ha det så roligt och så lärorikt som möjligt på praktiken?

Som du kan läsa i min beskrivning av läkarprogrammets terminer blir praktiken central i utbildningen först termin 5. Oftast är man på en och samma praktikplats med samma handledare i en arbetsvecka. Då har man praktik cirka kl 8-16, ibland 07.30-16.30, vilket kan ta på krafterna. Personligen har jag sällan kraft till att plugga på kvällen efter en hel dags praktik, så då gäller det att jag lär mig så mycket som möjligt på praktiken.

Här är mina bästa tips för en lärorik praktik:

  • Ha koll på kraven på dig och din handledare. Oftast får man information om praktiken från kursledningen, antingen via intranätet eller mejlen. Behöver du få skriven feedback? Underskrifter för närvaro? Finns det obligatoriska praktiska färdigheter som du måste öva på? Ibland finns en lista med praktiska lärandemål på intranätet.
  • Stäm av med din handledare redan första morgonen. Se till att hen är medveten om dina lärandemål, dina förkunskaper och förväntningar. Ofta är det bra att säga att du vill ha ett feedback-möte i slutet av veckan och försöka boka in det i förväg.
  • Ta initiativ och var proaktiv. Fråga om du får prata eller undersöka patienten själv och sen rapportera över. Be om feedback på dina anteckningar.
  • Lär dig av vårdpersonalen. Osäker på alla delar av neurologiskt status och vad man egentligen testar? Fråga din handledare. Nyfiken på hur man bäst tar venöst blodprov? Fråga sköterskan. Klurig seminarieuppgift eller någon del av en föreläsning som du inte förstår? Fråga överläkaren.
  • Påminn handledaren om att du finns. Olika handledare är olika intresserade av att handleda, olika praktikplatser är olika stressiga. Ibland blir man bortglömd som student, så då gäller det att säga till. Hur upptagen din handledare än är, är handledningen lika viktig och nödvändig som hens andra arbetsuppgifter. Påminn hen löpande om dina lärandemål så att du får den utbildning du är berättigad.

Med det sagt önskar jag dig en superbra och nyttig praktik!

Fler tips om praktik och klinik hittar du i kategorin ”Klinik i fokus” och taggen ”praktik och klinik”.

Så får du ut mest av din praktik: 5 tips

One thought on “Så får du ut mest av din praktik: 5 tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *