Karolinska Institutet grundades för 207 år sedan för att utbilda fältskärer, dåtidens kirurger som främst arbetade på krigsfält och sydde ihop och amputerade soldater, på kung Karl XII:s initiativ – därav “Karolinska”. I början av 1800-talet hade Sverige legat i krig länge och behovet av fältskärer var stort. Så fort KI hade grundats lades annonser ut i de svenska dagstidningarna och unga män med naturvetenskaplig bakgrund och medicinskt intresse uppmanades att utbilda sig till underläkare vid KI. Undervisningen var gratis och nio elever antogs första året.
Nu, mer än två århundraden senare, gör KI fortfarande reklam för sitt läkarprogram i tidningar och erbjuder kostnadsfri utbildning. Kraven på naturvetenskaplig bakgrund med undantag och medicinskt intresse kvarstår, men som ingen skillnad på kön eller ålder görs längre. Höstterminen 2016 var KI:s läkarprogram det mest sökta i Sverige med 2215 stycken förstahandssökande. Utav dessa antogs 205 personer. KI är ett av de ledande medicinska universiteten i världen, inte minst för att vi är ansvariga för att dela ut Nobelpriset i fysiologi eller medicin, vilket är det finaste priset inom den forskningsgrenen.
Kommer KI finnas kvar i 200 år till? Hade jag kunnat svara på det hade jag allt varit värd Nobelpriset, men jag kan med säkerhet säga att så länge människor finns kommer ett behov och intresse för medicin finnas – och därför är KI tidlöst.