Jag får en hel del frågor angående tentor, många återkommande. Här svarar jag på några av de vanligaste frågorna.
Betygsätts tentor?
Nej. Det finns bara Godkänd (G) och Underkänt (U). Godkäntgränsen brukar ligga på 2/3 av maxpoäng på tentan.
Vad händer om jag blir underkänd?
Du måste rulla dig i tjära och fjädrar och springa tre varv runt campus för att få återuppta studierna. Det där var ett försök till humor om det inte var självklart.
Om du blir underkänd på en tenta första gången du skriver den kommer du få ett U på momentet i Ladok. Du får skriva om den åtminstone 1 gång innan det kan innebära att du blir spärrad – alltså tvingad att ta uppehåll från studierna tills du blir godkänd på tentan. Mer om spärrtentor här.
Vet alla om att jag har blivit underkänd?
Tentor rättas avidentifierat. Namnlistor med personliga koder sätts upp på tentadagen. Du skriver inte ditt namn utan du skriver ditt nummer från listan. Resultaten från tentan publiceras ofta på den allmänna kurssidan så att alla kan se dem, men då är det numren som står bredvid resultaten. Så i teorin kan man memorera namnlistan med de personliga koderna för att kolla exakt vilka som har blivit godkända eller inte. Men…
Ingen av dina klasskamrater bryr sig om att du har blivit underkänd. Även om det kan kännas pinsamt eftersom du antagligen är van vid att få högsta betyg i allt, är det verkligen inte en stor grej att bli underkänd. Jag har blivit underkänd flera gånger – och jag är fortfarande utvald av KI som ambassadör!
Hur gör jag om jag har tentor och omtentor samtidigt?
Fokusera på en tenta i taget och börja med omtentan. Det här är inte en erkänd metod, utan bara det jag själv har upplevt funkat bäst. Rent administrativt är det mer strategiskt att beta av tentorna kronologiskt, så att du slipper att spärras. Under sommaren kan det funka bra att komma ikapp med flera tentor på en gång, eftersom man inte läser några kurser då. Det går alltid ett tentatillfälle i slutet av maj eller början av juni och ett i augusti, så då kan du komma ikapp med två tentor utan att behöva plugga dem parallellt.
Kommer U:et svärta mitt Ladokutdrag i all evighet?
Nej. U:et försvinner så fort du blir godkänd och G:et registreras. Det går inte heller att se hur många gånger du behövde skriva om för att bli godkänd.
Har du fler frågor angående tentor och studieteknik? Läs igenom min tagg #pluggtips. Har du en fråga som jag inte redan besvarat? Fråga mig!
Hej Isabelle! Hur gjorde du för att bli studentambassadör? Sökte du eller kontaktade KI dig? 🙂
Hej Sara
Digitala studentambassadörer är skilda från “vanliga” studentambassadörer – vi arbetar med våra bloggar och på andra digitala plattform, medan studentambassadörerna mest arbetar fysiskt genom att välkomna folk på mässor, öppet hus etc.
KI söker emellanåt nya ambassadörer av båda slag genom att skicka ut mejl eller annonsera på ki.se. Ha ögonen öppna för det – det var så jag sökte och blev anställd. Annars kan du prova att mejla KIs kommunikationsavdelning direkt.