Man skulle kunna tro att världsvana och socialt begåvade akademiker har oklanderligt bordsskick. Gör man det så tror man fel. En stor del av sittningarna går ut på att smälla i borden så mycket att glasen välter och skrika så högt att de välta glasen skulle ha spruckit om de faktiskt var av glas. Här följer några av de vanligaste uttrycken:
Bordsskål – Om man vill utbringa en skål på sitt middagsbord kan man dra igång en bordsskål. Man börjar med att informera sina bordskamrater om att man vill utbringa en skål, därefter börjar man slå på bordet, allt högljuddare och högljuddare (lite som “raketen”) och till sist ropar man “Åååååå – [den sortens skål man vill utbringa]-skål!”. Därpå skålar alla vid bordet på det sättet som man har bestämt.
- Vanliga bordsskålar är stå-på-stolen-skål, under-bordet-skål och tjuvskål (där man dricker från någon annans glas vid ett annat bord – inget för den med bacillskräck).
“Det var det bästa” – Efter ett bra scenframträdande, eller utspel, kan man banka i bordet och ropa “Det var det bästa, det bästa vi har sett!” för att visa sin uppskattning. Brukar ofta kombineras med en omstart.
“Det var det sämsta” – Efter ett mindre bra scenframträdande eller aperi kan man banka i bordet och ropa “Det var det sämsta, det sämsta vi har sett!” för att visa sin brist på uppskattning. Vill man ge fånen en till chans kan man kombinera det med en omstart.
- Notera: Ju längre kvällen är gången, desto svårare är det att skilja på “Det sämsta” och “Det bästa”. Om du är osäker, satsa på “Det bästa” – alltid bättre att ge lite för mycket beröm (dessutom brukar publiken vara mer mottaglig och överseende framåt natten).
Omstart – Tretydigt (visst är jag vitsig?) uttryck. Om ett scenframträdande är anmärkningsvärt bra kan man ropa “Omstart” och banka i bordet för att visa att man vill ha mer. Motsvarar encore eller “En gång till!”. Dock kan omstart också basuneras ut när något framförande är extraordinärt dåligt, för att ge de framförande en till chans att börja om på nytt. Vidare kan man skrika “Omstart” och ge en förklaring till varför man vill starta på nytt. Används ofta när man vill sjunga en allsång i snabbare takt. Eller bara i takt.
Tempo – När man anar att en pinsam tystnad börjar lägga sig över middagsbordet (varför placerades jag med bara psykologstudenter som jag inte träffat innan? VARFÖR?) kan man dra igång ett tempo på sitt bord. Ett tempo innebär att man vill att något ska hända och att man signalerar det till toastmastern. Ett tempo börjar precis som en bordsskål men man skriker istället “Åååååååå – TEMPO!”. Då dras musik igång på PA:t och toastmaster går då upp på scen och sätter igång en allsång eller någon annan underhållning.
One thought on “Fester på KI – uttryck som uttrycks”