September börjar gå mot sitt slut och snart har jag inte längre någon ursäkt för att inte byta foppatofflorna mot kängorna och gymshortsen mot jeansen. Inte för att jag brukar ha foppatofflor och gymshorts på mig ens under högsommaren.
För många känns det lite sorgligt att ta farväl av sommaren (särskilt de som brukar ha på sig foppatofflor och gymshorts) men för oss på Karolinska Institutet är slutet av sommaren bara början på… Nobelsäsongen. Årets pristagare i medicin eller fysiologi offentliggörs redan imorgon (1 oktober)! Därefter tillkännagörs fysikpriset 2/10, kemipriset 3/10, fredspriset 5/10 och ekonomipriset 8/10.
Hur spännande och viktigt det än är att uppmärksamma forskningens största bedrifter och personerna som ligger bakom dem, låt oss prata om elefanten i rummet – i år delas inget litteraturpris ut. Om folk var upprörda över att musikern Bob Dylan tilldelades priset 2016, tänk vilken reaktion en total avsaknad av pris borde ge. Så varför delas inget Nobelpris i litteratur ut?
Kort sagt: på grund av Svenska Akademiens skandaler under det gångna året. Svenska Akademien grundades på 1700-talet i syftet att främja det svenska språket. När Nobelpriset instiftades fick Svenska Akademien uppgiften att utse litteraturpristagaren varje år. Med undantag för ett par uppståndelser, som när priset gavs till en rockartist som inte tog emot det själv, har Svenska Akademien skött sin uppgift utan större problem… ända fram till oktober år 2017 då kampanjen #metoo tog fart och mängden och vidden av de övergrepp män begår mot kvinnor äntligen uppmärksammades.
I samband med #metoo-rörelsen förra hösten vittnade 18 kvinnor om att en av Akademiens ledamöter (även känd i media som “Kulturprofilen”) hade utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp. Detta ledde till en intern kris i Akademien, där flera ledamöter avgick. Dessutom avgick den ständiga sekreteraren (en av Akademiens viktigaste poster) Sara Danius i april. Kort därefter meddelade Svenska Akademien att inget Nobelpris i litteratur skulle delas ut år 2018, istället skulle 2018 och 2019 års pristagare meddelas parallellt under 2019. Under tiden ska Akademien fokusera på att “återskapa förtroendet för sin verksamhet”.
Nobelpriset är en av få gånger då forskare, författare och fredsfrämjare hyllas på samma sätt som artister, skådespelare och filmskapare. Därför tycker jag att det är väldigt viktigt att Svenska Akademien och Nobelstiftelsen lyckas upprätta sitt anseende efter den här skandalen – och vidtar alla möjliga åtgärder för att förhindra att ytterligare en Kulturprofil får spelrum. Det finns redan alldeles för många.
Källor:
Vidare läsning: