I S A B E L L E W E M A R

#studentstress: Hur jag hinner med vardagen

När jag började studera på universitetet flyttade jag också hemifrån, vilket innebar två gigantiska förändringar i min vardag. Plötsligt skulle jag både sköta mitt eget hushåll och hinna med att plugga på högskolenivå – precis som många andra studenter. Det tog ett tag för mig att hitta en bra balans – emellanåt kände jag mig som en hemlös plugghäst, ibland kände jag mig som en hemmafru. Till sist kom jag fram till några metoder för att äntligen känna mig som en student med eget hushåll och nu vill jag dela med mig av dem.

Jag brukar dela upp hushållssysslor i tre kategorier: matlagning (och inköp), städning och tvätt. För mig är städning mycket viktigare än matlagning – ett rent hem ger mig mycket mer glädje än en vällagad måltid, vilket gör att jag gärna skjuter på att köpa mat så länge som möjligt. Tydligen är det här mycket ovanligare än motsatsen, men oavsett vilken syssla det är, tenderar man att skjuta på att uträtta den så länge som möjligt. Därför gäller det att hitta metoder för att undvika undvikandet.

Så här ser mitt kylskåp ut just nu. Jag kan ha prokrastinerat att handla mat på ett litet tag…
  • Matlagning. 
    • Handla mat på hemvägen. För att inte komma hem till ett tomt kylskåp ser jag alltid till att ha med mig en tygkasse så att jag göra matinköp på vägen hem. På något sätt är det mycket mindre ansträngande att stanna till vid mataffären när jag klivit av bussen, än att gå hem och sen gå ut igen för att handla.
    • Prova matkasse/hemleverans. Allt fler mataffärer har börjat erbjuda matkassar med tillhörande recept och vanlig hemleverans av matvaror man själv väljer. Det kan bli dyrt i längden (och transporten är inte bra för miljön), men det är smidigt och kan underlätta.
    • Laga stora mängder mat. När jag väl lagar mat ser jag alltid till att laga stora mängder så att det räcker till lunch dagen efter. Mitt rekord var en gigantisk kastrull ärtsoppa som räckte till frukost, lunch och middag i 5 dagar – det var under en tentaperiod, döm mig inte.
    • Förvara matlådor i frysen. Jag brukar alltid förvara minst 2 matlådor i frysen så att jag klarar mig om jag verkligen inte hinner eller kan laga mat. Att frysa in saker är också ett bra sätt att undvika matsvinn.
  • Städning. Det första jag gör när jag kommer hem efter skolan är att städa – innan jag sätter mig, innan jag äter middag, innan jag går på toa (förutom i nödsituationer). Städningen känns inte lika jobbig om man fortfarande är uppe i varv efter skoldagen, och om man är trött kan städning vara meditativt. Det behöver inte ta mer än 5 minuter – dessutom är disk mycket lättare att få ren om den inte har stått för länge så att matresterna har torkat in.
    • Min tumregel för hur städad min lägenhet ska vara är: “Om drottningen (eller min mamma) skulle komma på besök om en 20 minuter skulle jag hinna göra min lägenhet presentabel”.

  • Tvätt. Jag bor i ett lägenhetshus med gemensam tvättstuga så jag måste boka tvättpass. Jag brukar se till att boka pass i förväg så att jag inte drunknar i ett berg av smutsiga kläder i väntan på en ledig tid.
    • Håll koll på rent och smutsigt. Jag har en tvättkorg som inte rymmer mer än 2,5 veckors tvätt. Därför vet jag med mig att om det börjar bli trångt i tvättkorgen börjar det bli dags att tvätta.
    • Ha få strumpor och underkläder. Strumpor och underkläder är de kläderna som (bör) tvättas oftast. Därför ser jag till att inte ha fler än 20 par så att jag inte kan skjuta på tvätten.

Det är generellt inte bra att göra flera saker på samma gång, men när det gäller hushållssysslor brukar det gå bra att ha flera bollar i luften. Jag brukar prata i telefon eller lyssna på podcasts samtidigt som jag uträttar dem.

#studentstress är temat på Karolinska Institutets studentbloggar 7-20 januari. Spana in mina kollegors bloggar och gilla vår Facebook-sida för regelbundna uppdateringar.

#studentstress: Hur jag hinner med vardagen

One thought on “#studentstress: Hur jag hinner med vardagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *