I S A B E L L E W E M A R

Topp 5 anledningar till att välja Karolinska Institutets läkarprogram

Sugen på att plugga till läkare men osäker på vilket universitet du ska välja? Här listar jag mina topp 5 anledningar till varför du borde välja Karolinska Institutets läkarprogram.

Karolinska Institutet hamnar alltid överst bland alla universitet i Sverige i de internationella universitetsrangordningarna och söktrycket på KIs läkarprogram är högst bland alla universitetsutbildningar i Sverige – så det borde väl tyda på att det är bästa stället att plugga till läkare? Nja. Om man till exempel tittar på trivselenkäter så brukar Linköping och Umeå ligga högre upp.

Så varför ska man då välja KI? Här kommer mina topp 5 anledningar. 

  1. Forskningen. Är du intresserad av medicinsk forskning rekommenderar jag definitivt KI. Inte nog med att KI står för 40% av Sveriges medicinska forskning – det erbjuds sommarkurser och extrakurser i forskning för studenterna. Läkarprogrammet är också väldigt forskningsinriktat då majoriteten av våra föreläsare och kursansvariga forskar själva.Vill du börja med forskning redan innan högskolan erbjuder KI en sommarforskarskola för gymnasieelever också.
  2. Den internationella andan. 88% av masterstudenter och mer än 1/3 av anställda på KI kommer från andra länder. KI har en hög profil utomlands, vilket ger studenterna möjlighet att delta i flera internationella utbyten och samarbeten.
  3. Evenemangen på campus. Var och varannan vecka äger någon ny föreläsning eller konferens rum på campus – dessa är ofta helt gratis och öppna för studenterna. Köa dig in på en Nobelföreläsning, besök Hans Rosling-inspirerade Global Health Night, eller gå på en lunchföreläsning och få gratis lunch på köpet.
  4. Åldersvariationen i klasserna. Det här låter kanske som en lite konstig anledning, men det är faktiskt något av det jag uppskattar mest med min klass. Mycket tack vare det alternativa urvalet till läkarprogrammet, brukar mer än 1/3 av läkarstudenterna vara över 25 år gamla – vilket bidrar till en mycket större mångfald av bakgrunder och färdigheter. Det gör också grupparbeten roligare.
  5. De höga kraven. Det här är väl lite av ett dubbeleggat svärd, men jag vill påstå att de höga kraven leder till höga prestationer från studenterna – och jag har ändå blivit underkänd på sådär 5 tentor. Att KI har valt att behålla terminstentorna som många av de andra läkarprogrammen avvecklat, innebär att vi studenter måste ha en hel termins kunskap i huvudet vid examinationerna, vilket är en rejäl utmaning. För oss som är vana vid att konstant få högsta betyg i skolan kan det komma som en chock, lika nyttig som nödvändig. Och ja, det säger jag som blivit underkänd på 5 tentor.

Om den här listan inte övertygar dig föreslår jag att du spanar in mitt förra inlägg där jag beskriver skillnaderna mellan de olika läkarprogrammen i Sverige. Är det så illa att du inte längre är säker på om du vill plugga till läkare överhuvudtaget, föreslår jag att du läser det här inlägget.

Topp 5 anledningar till att välja Karolinska Institutets läkarprogram

4 thoughts on “Topp 5 anledningar till att välja Karolinska Institutets läkarprogram

  1. Hej! Tack för ett informativt inlägg. Har man möjligheten att organisera sina studier som i andra utbildningar på högskolenivå? Och hur är det med det sociala livet på KI? Min syster, läkarstudent på KI, säger att alla grupparbeten utan kvalificerade handledare och många offentligt publicerade provresultat har ställt till ett fult konkurrensbeteende bland läkarstudenterna på KI, och att studentlivet därför är väldigt horribelt där. Det med integrerade läroplan säger hon också är en väldigt usel och förvirrande pedagogik, när varken kurslitteratur eller föreläsningar är integrerade.

    1. Hej! Kul med lite kritik!

      Är inte helt säker på hur du menar med att organisera sina studier – KI:s läkarprogram har relativt mycket schemalagd tid med föreläsningar, seminarier och liknande 9-15 i stort sett varje dag.

      Okvalificerade handledare i grupparbeten stämmer inte – de alla är aktiva forskare på KI; de flesta doktorander, en del post-docs och vissa lektorer till och med. Deras pedagogiska förmåga kan såklart variera, men överlag tycker jag att handledarna i grupparbetena brukar vara väldigt hjälpsamma.

      Offentligt publicerade provresultat tror jag inte skiljer sig speciellt mycket från någon annan skola. KI använder sig som många andra högskolor av koder istället för namn, så bara de som känner till koderna kan koppla provresultaten till studenterna. Dessutom visas endast Godkänt eller Underkänt på de offentliga provresultaten, så det finns inte så mycket att konkurrera om.

      Studentlivet tycker jag inte alls är horribelt! Jag personligen har inte haft några problem med att komma in i det sociala, mycket tack var Medicinska Föreningen, läkarnas introkollo och de sociala traditionerna på läkarprogrammet (Introgasquen och Preklinfesten till exempel). Jag föreslår att du tittar lite på mina inlägg under kategorin “Studentliv i fokus” för fler exempel.

      Däremot förstår jag vad din syster menar med läroplanen. Den är inte alltid helt självklar och motiverad – framför allt under det första läsåret. Framåt termin 3 börjar den klarna upp och på termin 4 tyckte jag den faktiskt var pedagogisk.

      Hoppas det här svarar på dina frågor!

      1. Hej igen!
        Jag förstår att du får betalt för att göra reklam för KI:s utbildningar, men det är 5,5 år av mitt liv vi pratar om, så jag måste få veta sanningen. Enligt statistik är det upp till 50% av dagens läkarstudenter som underkänns på proven efter införandet av grupparbeten och integrerade läroplan, jämfört med bara 10% som underkändes för 15-20 år sedan, trots svårare prov. Jag frågade flera studenter och de säger att gruppmöten saknar handledare helt och hållet. Det är istället endast redovisningstillfällen som har en handledare. Du är/har varit läkarstudent på KI, så kan du ärligt berätta om läkarutbildningen är en seriös utbildning för begåvade personer eller om det bara är slöseri intelligens?

        1. Hej Gustav

          Jag förstår inte varför du insinuerar att jag talar osanning. På KI är det ungefär 30-40% som underkänns på sina prov – jag har varit en av dem vid flera tillfällen. Visst kan man skylla det på att KI:s pedagogik har förbättringsområden, men att kalla det ett slöseri på intelligens är att gå till överdrift.

          Jag har nämnt i ett tidigare inlägg (https://blog.ki.se/kistudentenisabelle/blogginformation-reklam-och-brasklappar/) att jag är anställd av KI, men det är i syftet att ge en nyanserad bild av läkarprogrammet, inte föra propaganda. Men om du inte tror på mig kan du kolla på universitetsrangordningarna på Times Higher Education, QS World Ranking, CWUR, RUR World University Rankings, Shanghai Ranking, US News, med mera.

          Om du vill titta på en blogg som är helt fristående och inte kopplad till KI kan du kolla på min klasskamrats: http://www.drsyding.blogg.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *