I S A B E L L E W E M A R

Utbyte: Fördelar och nackdelar

Jag har varit på utbyte vid Heidelbergs universitet i Tyskland under största delen av vårterminen 2019, alltså termin 6 på läkarprogrammet. Att åka på utbyte med både praktik och kurser har varit både utmanande och roligt, men som alltid finns det både för- och nackdelar med att byta studieort. Här är några av dem: 

Fördelar

  • Utveckla språkförmåga. Det är svårt att lära sig ett språk på ett mer effektivt sätt än att omges av det dag och natt och behöva prata det dagligen. Att lära sig att ta patienter på ett främmande språk utmanar verkligen ens förmåga vad gäller patientkontakt, men lyckas man skapa en bra kontakt med någon på ett helt annat språk är det en barnlek att göra det på sitt modersmål.
  • Inblick i vad andra länder prioriterar på kliniken. Även om sjukvård i alla länder bygger på (mer eller mindre) samma teorier och läror om människokroppen och medicin, läggs vikten på olika områden. I Tyskland är det rutin att fråga om ofrivillig viktförlust vid så gott som varje patientbesök, medan man i Sverige sällan nämner det men ofta frågar noggrant om alkoholvanor.
  • Återuppliva studieintresset och återfå uppskattningen för hemuniversitetet. Omväxlingen man får under utbytet kan hjälpa till att återuppliva studieintresset. Det är lätt att bli hemmablind, så att göra ett utbyte ger en ny referenspunkt för vad som fungerar bra eller mindre bra på hemuniversitetet. Personligen fick jag ökad uppskattning för den bland studenter inte så populära plattformen PingPong som KI använder sig av, eftersom plattformen Heidelberg använder sig av är ännu sämre.
    • Skulle det vara så att exakt allting är bättre på utbytesuniversitetet kan man trösta sig med att det finns gott om chanser till att göra ett utbyte igen!
  • Ta del av studentförmåner i ett annat land. Åker man till ett väletablerat och stort universitet är det större chans att det finns fler och bättre studentförmåner i området. Heidelbergs universitet är Tysklands äldsta universitet och genom universitetet har jag fått tillgång till gratis hyrcyklar, gratis ledda träningspass, billiga kollektivtrafiksbiljetter, billig lunchmat och gratis kvällskurser.
  • Variation är bra. Det finns många studier som visar att det bästa sättet att hålla hjärnan frisk är att ge den nya utmaningar konstant. Här är en liten artikel om hur omväxling och variation bidrar till att upprätthålla den kognitiva förmågan.

Nackdelar

  • Massvis av pappersarbete. Vill man åka på utbyte måste man vara förberedd på massvis av pappersarbete – före, under och efter utbytet behöver man diverse intyg, underskrifter, försäkringar, uppehållstillstånd, med mera. Dessutom måste man se till att hitta en bostad på annan plats vilket också är en del administration.
  • Tillgodoräkning är inte garanterad. Det är inte säkert att man kommer kunna tillgodoräkna sig hela utbytet till studierna på KI. Exempelvis: även om jag pluggat dermatologi i Tyskland och blivit godkänd där, måste jag skriva KIs dermatologitenta.
  • Kostnad. Åker man på utbyte måste man nästan räkna med att gå lite back i kontot – trots utbytesstipendium. Det klart, man kan ju hålla hårt i sina slantar, själv tycker jag att man går miste om en del av utbytet om man inte deltar i aktiviteter, åker på utflykter och äter ute.
  • Kulturchock. Tyskland är inte speciellt exotiskt, men till och med där har jag varit med om lite krockar. Som läkarstudent får man uppleva känsliga situationer i t ex patientmöten, och det kan vara ännu känsligare om man råkar försäga sig på grund av språkförbistringar.
  • Hårt arbete. Som utbytesstudent har man press på sig att prestera från inte bara hemuniversitetet utan också utbytesuniversitetet. Det är ansträngande, men såklart också givande.

Det här var alltså några av de främsta för- och nackdelarna med att göra ett utbyte. Kort sagt kan man säga att nya erfarenheter är positivt, extra pappersarbete är negativt (även om det omvända kan stämma om man är annorlunda lagd).

Utbyte: Fördelar och nackdelar

4 thoughts on “Utbyte: Fördelar och nackdelar

  1. Hej,

    Jag har några frågor om ditt utbyte. Jag vill också åka till Heidelberg på utbyte och undrar om du läste deras förberedande språkkurs när du kom dit? Började du med att göra rotationer eller läste du en kurs först? Är det nånting som du skulle göra annorlunda, med facit i hand?

    Med vänlig hälsning,
    Jasmin

    1. Hej Jasmin

      Bra frågor. Jag skippade deras förberedande språkkurser, mest för att de inte riktigt passade med mina utbytesdatum. Jag började med att göra rotationer – 11 av mina dryga 15 veckors utbyte var praktik på klinik.

      Det är inte så mycket jag skulle ha gjort annorlunda. Termin 6 var en bra termin att åka iväg på. Kanske att jag hade försökt åka på höstterminen istället för vårterminen, eftersom den tyska vårterminen börjar mycket senare än den svenska, medan höstterminen börjar ungefär samtidigt.

      Mvh Isabelle

        1. Hej Jasmin

          Jo, jag gjorde T6 SVK 7,5 hp på mitt utbyte. Det brukar gå bra att tillgodoräkna utbytesstudier som SVK på de flesta terminer.

          Mvh Isabelle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *