I S A B E L L E W E M A R

Ansökningsdags: Tips inför högskoleprovet

En tredjedel av läkarprogrammets antagning baseras endast på högskoleprovet (HP). En annan tredjedel baseras på HP och intervju. Därför kan det löna sig att satsa på HP om man vill börja på Karolinska Institutets läkarprogram men inte har högsta betyg i alla gymnasieämnen. Jag skrev lite mer om KI:s antagningskrav i mitt förra inlägg här, och du kan hitta den exakta statistiken på statistik.uhr.se.

Det finns många metoder för att få bättre resultat på HP. Självklart ska du pröva dig fram till det som passar dig bäst, så länge det inte är olagligt. Men hur kvalificerad är jag i mina rekommendationer? Tillräckligt för att komma in på KI:s läkarprogram. Med brasklappen och skrytet avklarade, här är mina bästa pluggtips till HP:

  1. HP handlar mer om tänkande än kunskap. Det är viktigare att kunna resonera kring texter och förstå matematiska principer, än att memorera halva ordboken eller plugga på specifik statistik. Tänk principer och generaliseringar, snarare än detaljer och fakta.
  2. Plugga på gamla prov gratis. Lägg inte onödiga pengar på böcker eller privatlärare. Alla gamla högskoleprov finns att hitta gratis och online. Gå igenom de gamla frågorna och fokusera på att förstå utformningen av frågorna, snarare än svaren.
  3. Gå igenom dina svar. När du pluggar på de gamla proven, skriv ner dina svar och titta inte på facit i förväg. När du skrivit färdigt en provdel, gå igenom med facit och rätta dig själv. Hade du rätt? Titta på frågan och igen och försök förstå varför det var rätt svar. Hade du fel? Jämför med det rätta svaret och försök förstå varför det var mer rätt. Du kommer kunna urskilja ett mönster av vilken sorts svar som brukar vara rätt. Om du inte riktigt förstår dina svar och facit, ta hjälp av en kompis och diskutera.
  4. Håll koll på tiden. Sätt en tidtagare när du gör de gamla proven, för att se ungefär hur snabbt du arbetar och få en känsla för hur lång tid du har. På det viset slipper du få panik på den riktiga provdagen.
  5. Plugga i en liknande miljö. Hela tanken med att plugga på HP i förväg är att förbereda dig på själva provsitutationen. Så om du inte har tillgång till ett klassrum, sätt dig i ett bibliotek eller liknande. Gör en hel provdel och ta tiden på dig själv. Ge dig själv en paus och fortsätt sedan med en till provdel. Du kan till och med göra fem provdelar under en och samma dag för att verkligen förbereda dig själv för den stora provdagen.

 

Om du verkligen vill prestera på HP rekommenderar jag att du börjar plugga så snart som möjligt. Årets prov är lördag den 14 april. Har du frågor, åsikter eller kanske andra förslag på hur man förbereder sig – lämna en kommentar här nere eller skicka ett mejl till mig!

Ansökningsdags: Tips inför högskoleprovet

2 thoughts on “Ansökningsdags: Tips inför högskoleprovet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *