I S A B E L L E W E M A R

En resa till världens ände: att pendla till Campus Flemingsberg

Karolinska Institutet har två campus: det ursprungliga Campus Solna, som ligger precis på gränsen till innerstan, och det nyare Campus Flemingsberg, som ligger lite söder om staden. Även om det egentligen bara tar 20 minuter att ta sig med pendeltåget till Flemingsberg, känns det som en oändlighet.

I början av läkarprogrammet sker all undervisning på Campus Solna, men när man kommer till slutet av termin 3 flyttas undervisningen över till Karolinska Sjukhuset (intill Campus Solna) och Huddinge Sjukhus (intill Campus Flemingsberg). Vilket av sjukhusen man hamnar på avgörs av ett lottsystem, som tar viss hänsyn till var man själv helst vill plugga. Föga förvånande vill de allra flesta hellre plugga i norra innerstan än  världens ände.

Lottsystemet placerade mig långt bak i prioriteringen, så följaktligen måste jag nu spendera 40 fler minuter på att pendla, så gott som varje dag. För mig som kommer från Malmös innerstad och har kunnat cykla vart jag än velat i stan på mindre än 20 minuter, har det varit svårt att vänja sig vid att sitta inne i ett metallrör 8 h/vecka.

Mina flitigare klasskamrater brukar ta tillfället i akt och förbereda sig inför dagens föreläsningar, läsa ikapp i kursböckerna eller köra lite digitala flashcards i mobilen. Det finns gott om appar som möjliggör pluggande på resande fot – i teorin. I praktiken är det däremot svårt att hitta koncentrationen i en knökfull tågvagn som gnisslar och skakar, bredvid någon som skrevar så mycket att höfterna borde gå ur led och mittemot en skrikande unge och dess utmattade vårdnadshavare. Lyckas man inte få tag på en sittplats så är det ännu svårare. Och sen så är jag ju bara allmänt dålig på att plugga.

Det jag brukar göra är att se till att ha en fulladdad mobil, ljudisolerande hörlurar och ett abonnemang med en massa surf. Gärna någon form av färdkost också; det kan tära på krafterna att åka så långt söderut. Sedan brukar jag sysselsätta mig med internet, räkna antalet nedtrampade tuggummin på golvet och irritera mig på alla trafikstörningar. Nåja, Huddinge Sjukhus är iallafall inte i konstant hetväder. Läs mer här.

En resa till världens ände: att pendla till Campus Flemingsberg

One thought on “En resa till världens ände: att pendla till Campus Flemingsberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *