I S A B E L L E W E M A R

Fester på KI – hur?

Det har redan konstaterats att man faktiskt kan festa på KI, men hur går det till? Det här är en snabbgenomgång av en typisk sittning på KI och många av begreppen jag använder förklaras i föregående inlägg.

INFÖR SITTNINGEN

Till MF:s sittningar är alla KI-studenter bjudna, så man behöver inte oroa sig för att inte vara välkommen (till skillnad från hur det var på gymnasiet). MF tar glatt emot alla som har råd med att betala sittningsbiljetten. Sittningarna brukar annonseras på Facebook och biljetter brukar köpas minst en vecka i förväg. Biljetterna kostar oftast 200-300 kr, beroende på dryckesval kan de bli 30 kr billigare.  När det är gasque gäller det at köpa biljett snabbt eftersom de oftast tar slut.

På Facebook får man också reda på var och när sittningarna hålls. Generellt hålls sittningarna på MF på lördagar mellan 17-22.

Nästan alla sittningar har någon form av klädkod. Strängast klädkod är det på de mer formella gasquerna där folk verkligen klär upp sig. Är man bekväm med flanellskjorta i ett hav av mörka kostymer så kör på – ingen har hitintills blivit utkastad på grund av sin klädsel. På temasittningar klär man sig efter temat och det finns mycket utrymme för tolkning. En person klädde ut sig till badmintonboll på OS-temasittningen till exempel.

På alla sittningar måsta man ta med sig legitimation. Det kan vara bra att ha med sig sitt MF-kort som man får via Mecenat, samt kontanter om man blir törstig under kvällen.

UNDER SITTNINGEN

En typisk sittning börjar med en välkomstdrink (till exempel hallonsaft) och mingel utanför middagssalen i en timme. Det går bra att komma en halvtimme, tre kvart till minglet, men när folk väl gått in i middagssalen stängs dörrarna. Gratis garderob finns, men den är bara övervakad på gasquerna. Bordsplacering är sällan fri, så passa på att hitta bordsgrannarna under minglet.

Väl inne i middagssalen inleds sittningen med att kvällens toastmasters presenteras. Första allsångslåten som sjungs är vanligtvis “Porthos visa”. Det är helt okej att varken kunna texten eller melodin – folk bryr sig inte i början av sittningen och definitivt inte i slutet. Förrätt och dryck (i bästa fall hallonsaft) serveras. Maten är enkel och billig, eftersom det är frivilliga studenter som ansvarar för matlagningen och serveringen. Trots det är den oftast god, till skillnad från drycken.

Huvudrätt och efterrätt serveras efter hand med avbrott för sånger, tal och annan underhållning. KI:s två spex, Flix och Corpus Karolina, brukar gästa. Ibland kommer något live-band och MF:s dansgrupp Dragplåstret.

Efter efterrätten serveras en sista drink (inte hallonsaft) och låten “O gamla klang och jubeltid” sjungs. Därefter lämnar man middagssalen och minglar utanför i väntan på eftersläppet.

“Personalen” på de allra flesta MF-sittningar är Programutskottet (PrU). Är man sugen på att hjälpa till med att arrangera fester välkomnar PrU alltid nya medlemmar!

EFTER SITTNINGEN

Medan sittningsgästerna minglar utanför, röjer personalen undan i middagssalen för att ge plats åt ett dansgolv. Åtminstone en bar öppnar där drycker kostar ungefär 60 kr glaset. Där går det att betala med kort, men om man av diverse anledningar skulle råka glömma bort sin PIN-kod är det bra att ha med sig kontanter – eller snabbt hitta någon som är villig att betala för en.

Till eftersläppet kommer också folk som inte går på KI, merparten vänner och andra studenter (som gjort fel universitetsval). I sittningsbiljetten ingår inträde till eftersläppet. Vill man bara gå på eftersläppet kostar det 100 kr och åldergränsen är 18 år.

Musiken som spelas är standard dunka-dunka, västerländsk danspop från 2010-talet på tinnitusinducerande ljudnivå. Ibland varvas den av svensktoppsfavoriter där alla sjunger med, typ “När vindarna viskar mitt namn”, “Vill ha dej” och “Hej hej Monika”.

Eftersläppet avslutas med Tommy Körbergs “Stad i ljus” strax vid kl 2. Efter det får man ta sig hem till sig (eller till någon annan, beroende på vilka bekantskaper man stiftat under kvällen) vilket görs lättast via t-banan på S:t Eriksplan eller med nattbussen som går från Karolinska Institutet östra, precis nedanför Aula Medica. Sen är det bara att vänta till nästnästa eller nästnästnästa lördag så sätter cykeln igång på nytt.

Fester på KI – hur?

3 thoughts on “Fester på KI – hur?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *