I S A B E L L E W E M A R

Fråga: “6-årigt läkarprogram eller 5,5-årigt läkarprogram?”

Hej Isabelle!

Jag fick nyligen veta att jag kommit in på Läkarprogrammet VT 19. Blev självklart jätteglad men min kompis berättade att regeringen ska göra läkarprogrammet till ett 6-årigt program som ger legitimation direkt. Som han berättade spelar det ingen roll om jag börjar nu eller HT 2020; jag blir ändå klar vid samma tid om inte senare. Det känns lite onödigt att lägga 2-3 år extra för att få samma resultat. Vet inte hur jag ska göra då jag läser en kurs som jag måste hoppa av ifall jag väljer att börja på KI. Övergångsreglerna som föreslås kan vara till min fördel men tydligen är KI emot att studenter som börjat innan HT 2020 ska få läsa det 6-åriga programmet… Drömmen vore ju att börja nu och få läsa det 6-åriga programmet.

Hur stor blir skillnaden egentligen? Stämmer det min kompis berättat?

Vet du när det slutgiltiga beslutet kommer?

Har du något tips på vad jag borde göra?

 

Grattis till antagningen!

Din kompis har delvis rätt. Det är inte helt bestämt än, men med stor sannolikhet kommer riksdagen besluta att läkarprogrammet ska bli 6-årigt och ge legitimation. När det här beslutet tas har jag ingen aning om – kolla hur lång tid det tog att sätta ihop en regering. Efter den nya 6-åriga utbildningen är tanken att man ska göra bastjänstgöring (BT) i ca 12 månader. Det här kan tidigast genomföras från den 1 juli 2020. Vad jag känner till finns det ingen möjlighet att börja det 6-åriga programmet innan dess – varken på KI eller andra universitet. Lite mer detalj finns här:

SYLF: https://slf.se/sylf/lokalavdelningar/sylf-stockholm/at-lakare/at-i-framtiden-och-bastjanstgoring-bt-i-stockholm/
Regeringen: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2018/06/en-sexarig-utbildning-for-lakarexamen/

Det här skulle då ersätta den nuvarande 5,5-åriga läkarutbildningen som inte ger legitimation och den 18 månader långa allmäntjänstgöringen (AT) som krävs för legitimation.

Som du nämner är fördelen med den nya utbildningen att man får leg på en gång – men vad det egentligen gör för nytta i praktiken återstår att se. Om du börjar läkarprogrammet hösten 2020 och tar examen sommaren 2026, kommer du tillhöra den allra första kullen “nya” läkarstudenter, vilket de svenska arbetsgivarna kommer behöva anpassa sig till. Det innebär en övergångsfas och då tror jag inte att du tjänar något på att du har ett leg från läkarutbildningen – det kommer fortfarande vara praktisk erfarenhet som går före och troligtvis kommer arbetsgivarna inte göra någon större skillnad på nyexaminerade läkare som pluggat i 5,5 år och de som pluggat 6 år. Börjar du läkarprogrammet nu våren 2019, blir du färdig sommaren 2024. Då har du 2 år på dig att skaffa praktisk erfarenhet, vilket säkerligen kommer att väga tyngre än en tidigare legitimation.

Det jag tror din kompis syftar på med “du blir klar vid samma tid”, är att man måste vänta länge på att få en AT-plats. Men med största sannolikhet kommer man behöva vänta länge på att få en BT-plats också, särskilt när BT kommer vara ett helt nytt koncept som måste tillämpas.

Jag kan iallafall med säkerhet säga att börja läkarprogrammet VT19 istället för HT20 inte kommer innebära 2-3 år extra för samma resultat – börjar du VT19 kommer du få 2 år mer på dig att få praktisk erfarenhet och det är alltid det som väger tyngst hos arbetsgivarna.

Hoppas det här ger dig lite klarhet!

Fråga: “6-årigt läkarprogram eller 5,5-årigt läkarprogram?”

3 thoughts on “Fråga: “6-årigt läkarprogram eller 5,5-årigt läkarprogram?”

 1. Nu vet jag inte om du har koll på detta men ämnet kom så lägligt upp. Jag pluggar till läkare men kommer av olika anledningar antagligen behöva ta uppehåll som gör att jag inte hinner gå klart 5,5-åriga programmet om 6-åriga börjar HT-2020. Jag kommer alltså att läsa i samma klass som dem som börjar på 6-åriga programmet längre fram i min utbildning. Kommer det att räknas som olika program och man får söka in igen till läkarprogrammet eller får man fortsätta ändå? Detta måste ju lärosätena ha tänkt på och ha en lösning till eftersom det antagligen kommer att påverka en del studenter. Lite ovanligt kanske att veta om att man hamnar i skarben redan nu dock…

  1. Hej Rebecka

   Klurigt! Har faktiskt inte läst något om hur det är tänkt att lösas men kan göra en (halvt) kvalificerad gissning.

   Jag tror inte att man kommer behöva söka in igen om man börjat på det 5,5-åriga programmet, tar uppehåll och fortsätter på det 6-åriga. Hur smidig övergången blir mellan en termin på det 5,5-åriga programmet till nästa termin på det 6-åriga tror jag kommer bero på var i programmet man är. I och med att det 6-åriga programmet ska lanseras så snart, tror jag inte att några dramatiska förändringar kommer ske vad gäller kursinnehåll för de fyra första terminerna, alltså de “prekliniska” terminerna. Läste man termin 3 på det 5,5-åriga programmet tror jag säkert att man får hoppa på termin 4 av det 6-åriga programmet. Kanske att man behöver komplettera med någon extra dugga eller inlämning. Vad gäller de senare “kliniska” terminerna, tror jag att mer komplettering kommer behövas; tanken med det 6-åriga programmet är ju att AT:n (som är klinisk i högsta grad) ska integreras i studierna. Det kanske till och med blir så att man får gå om en termin för att kunna komplettera allt. Dock ligger det i lärosätenas intresse att utexaminera så många läkarstudenter som möjligt, så jag tror de kommer försöka göra vad de kan för att underlätta för studenter som går över från det gamla programmet till det nya.

   Det är inte helt säkert att det är HT 2020 som övergången sker; flera lärosäten vill skjuta upp det till åtminstone HT 2021 (källa: http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/11/Riksdagsbeslut-fattat-BT-ska-inforas-och-AT-fasas-ut/).

   Hoppas det här gav dig en lite klarare uppfattning. Du kan pröva att mejla antagning@ki.se och höra om de har någon säkrare information.

   Mvh Isabelle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *