I S A B E L L E W E M A R

Fråga: AT utomlands?

Hej! Är lite nyfiken på om det är möjligt att göra AT utomlands, t.ex i södra Europa eller USA. Har du några tips på var man kan läsa om AT utomlands? Har inte hittat så bra hemsidor om det.

AT är en kombination av betald praktik och undervisning som behövs för att bli legitimerad läkare i Sverige. AT är dock ganska unikt för Sverige, vilket gör det svårt att genomföra AT utomlands. Danmark har ett liknande AT-system som man kan tillgodoräkna sig i Sverige, men läkarutbildningen i USA ser helt annorlunda ut från den svenska – så i USA kan jag med säkerhet säga att man inte kan göra AT. I södra Europa kan det variera från land till land, men som regel finns inte AT i andra länder. Här skriver Sveriges läkarförbund mer om AT. Jag hittade också en artikel från 2004 som påstår att man ska kunna göra AT i Norge, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Litauen och Polen – men den kan mycket väl vara utdaterad.
Jag föreslår att du tittar mer på Socialstyrelsens nuvarande krav på AT och kontaktar dem eller SLF för mer detaljer.
Snart kommer den svenska läkarutbildningen genomgå en stor förändring och bli 6 år istället för 5,5 år. Då kommer också AT:n bytas ut mot “BT”, bastjänstgöring. Då kanske möjligheterna till praktik utomlands kommer utökas, men det är inte säkert i nuläget. 
Mer om omformningen av läkarprogrammet och BT:

Fråga: AT utomlands?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *