I S A B E L L E W E M A R

Fråga: The Swedish Medicine Program for IB Students

Good Day!

Hope you had great weekend. Glad to read your blog post and looks very useful. Thanks for sharing. It would be great help if you let me know following.

My son doing IB DP (International Baccalaureate Diploma Program) in ISSR, Stockholm. He is in DP1 now. He doesn’t speak Swedish and didn’t take Physics in his subjects(High or Standard).  Can he apply for hospital work experience? for a week?

Is he eligible to take entrance test for medical school?

thanks

Dear reader,

The Medicine program in Sweden is available to applicants with IB diplomas provided that they:

 • Are proficient in Swedish. This is because the Medicine program is given in Swedish only, there is no English alternative.
 • Have taken Standard or Higher level Physics, Biology, Chemistry and Mathematics.
 • Have a final grade of 40 points or higher.

So in the case of your son, I’m afraid he cannot apply for the Medicine program in Sweden, as he must speak Swedish to do so.

Should your son decide to study Swedish, he will also need to study at least Standard Physics, Biology and Chemistry in his IB DP to be eligible to apply. I have written a bit more on this topic here.
However, he may apply to do other hospital work (as ”undersköterska”/unlicensed assistive personnel). It is up to each individual employer whether they want to hire people who don’t speak Swedish.
I hope this answers your questions.

Fråga: The Swedish Medicine Program for IB Students

13 thoughts on “Fråga: The Swedish Medicine Program for IB Students

 1. Hej,
  Jag läser just nu för att kunna nå en IB Diploma år 2021 i Rom, Italien med Biologi, Kemi och Spanska som Higher Level samt Engelska, Ekonomi och Matte som Standard Level…våran skola tillåter inte att jag tar även fysik eftersom det skulle ses som en Irregular IB Diploma. Skulle detta vara ett tillräkligt program för att komma in om jag klarar 40 poäng ?
  Kan man eventuellt kunna komplettera mitt IB diplom med en AP (Advanced Placement) i fysik om jag får läsa programmet under sommaren för min skola ? Eftersom jag aldrig gått på svenska skola, behöver jag ta Tisus eller Swedex för att kvala med min svenska ?
  Tack för all info

  1. Hej Carolina

   Kort svar: 40 poäng i de kurserna du läser nu räcker inte. Jag misstänker att en Advanced Placement i Fysik skulle kunna täcka kravet på Fysik 2 utan att du hamnar i ”Kompletteringskvoten” BII.

   Trots brukar det krävas mer än 40 IB-poäng för att komma in. Du kan kolla den exakta antagningsstatistiken på statistik.uhr.se och översätta dina IB-poäng; i vanliga fall är det omkring 42-44 poäng som krävs.

   De bra nyheterna är iallafall att du antagligen inte behöver något intyg på att du kan svenska! Du behöver bara vara tillräckligt självsäker för att tro att du kan svenska tillräckligt bra för att klara studierna.

   Det är dock inte jag som har ansvaret för antagningen till läkarprogrammet, så jag föreslår att du mejlar antagning@ki.se.

   Med vänliga hälsningar Isabelle

   1. Hej, Fysiks Hl eller Fysiks advanced är mycket mer än fysiks 2. Även Fysik SL är lite mer än fysik 2.
    * Matte Sl= Matte 5
    * Matte Hl= Mer än Matte 5
    * Biologi pre diploma= Biologi
    2
    * Biologi Sl och Hl = mycket
    mer än biologi 2 som krävs
    för lärarprogrammet.

    Alla ämnen vid IB innehåller mycket mer den Svenska programmet “Natur”.

 2. Hej,
  Jag läser också IB just nu utomlands. Ni skriver att man måste ha läst biologi, kemi och fysik för att kunna studera medicine vilket är omöjligt om man läser IB, hur gör man då?
  Samt skriver ni att det krävs 42-44 poäng för att ens komma in (vilket är super högt och mycket svårare att få än 22.5 i merit).

  1. Hej Emelie

   Ja, jag är medveten om att det är svårt att söka svenska läkarprogrammet om man gått IB, men det är tyvärr så det ser ut med antagningskraven och det är inget jag har makt över.

   Mvh Isabelle

 3. Hej,
  Första året innan man börjar själva ib-programmet går man i pre-ib där man redan tar/ läser kursen biologi 2. Behöver jag då läsa biologi ännu en gång när jag börjar DP, eller räcker det med att jag redan har läst biologi 2 i pre-ib ?
  Tack på förhand.

 4. Hej,
  Om jag går på ib linjen och läser alla mina ämnen på engelska, finns det möjlighet att jag även studerar på karolinska på engelska, eller är det bara svenska?

 5. Är det omöjligt att gå på Karolinskas läkarlinje om man läser IB i och med att man bara kan gå en av Fysik, Biologi eller Kemi på IB:n? Utan att läsa till dvs?

  1. Ja, du måste ha läst fysik, biologi OCH kemi på fortsättningsnivå på IB för att bli behörig. Det är flera läkarstudenter som har kunnat göra det inom ramen för sina IB-program så det brukar inte vara svårt att ordna – även om det är ganska krävande pluggmässigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *