I S A B E L L E W E M A R

Hur blir man bra på högskoleprovet?

Höstens högskoleprov (HP) börjar närma sig – om du inte redan pluggar inför det, föreslår jag att du börjar nu. Så många som 2/3 av studenterna på KIs läkarprogram blir antagna baserat på sina resultat på HP – 1/3 enbart på grund av HP-resultat (ofta 1.80-1.85) och 1/3 baserat på HP, intelligenstest och intervju i det “alternativa urvalet“. Det kan vara rimligt att ifrågasätta om HP verkligen borde spela så stor roll för universitetsantagningen, men som omständigheterna ser ut i nuläget är det bara att anpassa sig och se till att maximera sitt HP-resultat. Även om det bara är två veckor kvar, är jag övertygad om att du kan förbättra ditt resultat oerhört under den här perioden. Jag har redan skrivit om mina bästa pluggtips inför HP här.

Här är några till tips som jag inte nämnde i mitt förra HP-inlägg:

  • Kvanititativa kunskaper. Om du inte läste minst Matte 3 (Matematik D) på gymnasiet, eller gjorde det för länge sedan och inte hållit på med matematik sedan dess, kan det vara värt att repetera lite av gymnasiematten för att få bättre resultat på den kvantitativa delen. Att kika lite på Matte 5 (Matematik E) kan också löna sig. Sannolikhetslära, kombinationslära, statistik samt analys av grafer, diagram och tabeller, samt lättare ekvationer och geometri brukar stå i centrum i den kvantitativa delen. Slösa inte tid på att plugga derivator eller integraler.
  • Verbala kunskaper. Det här är svårare att plugga till. Vänj dig vid att läsa fackspråk, kika lite på gamla svenska klassiker, bläddra lite i ordboken – då kanske du kan förbättra din ordförståelse en aning. För att förbättra läsförståelsen föreslår jag att du verkligen tittar på gamla prov och försöker se kopplingen mellan exempeltexten och det svaret som var rätt, samt försöker utröna (ordförståelse!) varför de andra alternativen var fel. Se också till att verkligen titta på läsförståelsefrågan som ställs – ibland är nyanserna luriga.
  • Engelskakunskaper. Gå igenom Engelska 5 och 6 från gymnasiet. Egentligen skulle jag inte påstå att mer än Engelska 5 krävs.
  • Träna på andra sorters högskoleprov. Något som hjälpte mig oerhört var att öva på SATs (amerikanska högskoleprovet) och Oxfords universitets TSA (ett sorts resonemangstest). Även om dessa är på engelska och inte gäller i Sverige, är de också antagningsprov för högskoleutbildningar och har enbart flervalsfrågor med en begränsad tidsram. Tidsmässigt är SAT mycket stressigare, och vad gäller frågorna är TSA mycket klurigare – men lär du dig att sätta SAT och TSA borde svenska HP kännas som en dans på rosor. Typ. Nästan. Kanske inte. Men aningen lättare i alla fall.

Om du redan har tagit HP en gång, tycker jag ändå att du ska ta provet minst en gång till. Statistiskt sett brukar alla förbättra sig med minst 0.1 poäng varje gång de tar provet – bara för att man vänjer sig vid provformen och situationen. Dessutom förändras antalet rätt för att få en viss poäng varje provtillfälle, eftersom detta antal baseras på det normalfördelningen av antalet rätt provtagarna får på provtillfället. Det är ju inte alltid samma personer som tar provet varje gång, så därför kan det vara ganska stor variation på hur poängen ges – särskilt i den övre procentilen. Så ge inte upp och försök igen! Eller gör uppror mot UHR och kräv en förändring av det svenska antagningssystemet. 

Hur blir man bra på högskoleprovet?

2 thoughts on “Hur blir man bra på högskoleprovet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *