I S A B E L L E W E M A R

KI-studenten Isabelles typiska eftermiddag på sjukhuset

I ett tidigare inlägg berättade jag om hur en typisk dag på sjukhusavdelning för en (typisk) läkarstudent ser ut. Nu vill jag berätta hur mina dagar brukar se ut.

Det här är en fortsättning på inlägget “KI-studenten Isabelles typiska morgon på sjukhuset”, eftersom praktiken brukar innefatta heldagar.

12.00 Lunch. Jag går till studenternas matsal och äter lunch med mina klasskamrater. När man har praktik är man för det mesta ganska ensam på vårdavdelningen, så jag brukar vilja passa på att snacka med mina kompisar på lunchen.

12.55 Jag snackar lite för länge med mina kompisar på lunchen och måste skynda mig tillbaka till sjukhusavdelningen för att hinna till eftermiddagens teamrond kl 13.00.

13.00 Teamronden är försenad eftersom min handledare måste ringa konsultsamtal (dvs konsultera kollegor inom andra specialiteter på sjukhuset) och sköterskorna är upptagna med besvärliga patienter. Jag pustar ut för det innebär att jag hinner hämta andan och äntligen gå på toa innan teamronden börjar.

13.20 Dags för teamrond! Återhämtad och tömd som jag är, tar jag modet till mig om att få be om att få “ronda” (dvs presentera) ett par av patienterna som teamet ansvarar för.

13.35 Eftermiddagsrond – vi tittar till patienterna på samma sätt som vi gjorde i morse. Överläkaren har glömt bort att jag bad om att få ronda ett par av patienterna och leder hela ronden medan jag försöker springa ikapp hen – av någon anledning brukar läkare ha långa ben och väldigt snabba steg.

14.00 Jag har återigen strul med att komma in i TakeCare, men när jag väl kommer in kollar jag på provsvar, röntgensvar och odlingssvar och diskuterar med min handledare.

14.00-15.15 Diverse sysslor:

 • Gå igenom mina anteckningar från imorse med min handledare.
 • Kolla om det finns röntgensvar och provsvar – försöka bedöma svaren själv och koppla till patientens sjukdomsbild.
 • Dricka ännu mer kaffe.
 • Hoppas på att det finns frukt i personalrummet – ta en frukt isåfall.
 • Förbereda mig inför veckans seminarium.
 • Mer kaffe.

15.30 Jag känner mig ganska klar för dagen och frågar min handledare om det finns något mer jag kan göra, om inte får jag gå hem. Det är 90% chans att handledaren säger att jag får gå, 10% risk att hen säger att hen har en epikris som jag gärna får diktera.

16.00 Slut för idag! Jag går ner till omklädningsrummen och byter om. Är noggrann med att inte glömma kvar något i sjukhuskläderna, eftersom det som slängs in i tvätten aldrig kommer tillbaka – aldrig.

16.30 På väg hem inser jag att jag glömde min namnskylt kvar på bussarongen. Jag skulle kunna åka tillbaka och gräva fram bussarongen med namnskylten ur tvättkorgen. Jag skulle också kunna acceptera namnskyltens öde och fortsätta hem för att göra mig redo för nästa dag. Jag gör det sistnämnda.

KI-studenten Isabelles typiska eftermiddag på sjukhuset

2 thoughts on “KI-studenten Isabelles typiska eftermiddag på sjukhuset

 1. Hur mycket måste man plugga på de kliniska terminerna jämfört med pre-klin? Hur mycket tid lägger du på plugg utanför skolan? Är det vanligt att studenter kuggar tentor på kliniska terminer? Tack.

  1. Hej Matilda

   Svår fråga! Det är ju fruktansvärt individuellt. Personligen har jag lite lättare för att lägga saker på minnet när jag ser dem i praktiken, så på det sättet har jag inte behövt plugga lika mycket för att memorera information på de kliniska terminerna. Jag vet faktiskt inte hur vanligt det är att studenter kuggar tentor på de kliniska terminerna, kanske att en något högre andel blir godkända på de kliniska tentorna.

   Med vänliga hälsningar Isabelle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *