Tillkännagivandet av Nobelpristagarna 2017 har varit oktobers kanske inte största, men definitivt gladaste, nyhet. Nu ska jag försöka mig på att sammanfatta och förklara vilka priser som tilldelats för vad och till vem. I de naturvetenskapliga priserna. Ekonomi, litteratur och fred får du läsa på själv.
Nobelpriset i fysiologi eller medicin – Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young
Forskningen som belönades i år skulle snarare klassas som fysiologi än medicin, varför jag för det mesta sagt “fysiologipriset”. Och för att det är jobbigt att skriva “Nobelpriset i fysiologi eller medicin” – det är 17 (!) fler tecken, 19 (!!) om man räknar med blanksteg!! Jag har redan skrivit en sammanfattning av den prisade upptäckten här, och en live-rapport från presskonferensen här.
Nobelpriset i fysik – Barry Barish, Rainer Weiss och Kip Thorne
Upptäckten var en förhandstippad favorit – den första riktiga observationen av gravitationsvågor från en kollision mellan två svarta hål 1,3 miljarder ljusår bort. Upptäckten kan klassas som 2016:s största forskningshändelse, kanske till och med 2000-talets. Att kunna mäta gravitationsvågor är ett sätt att kunna titta tillbaka på universums historia, då de färdas med ljusets hastighet och uppstår när alla former av massa accelererar. Du kan läsa min live-rapport från tillkännagivandet här.
Nobelpriset i kemi – Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson
Den här presskonferensen var jag inte med på eftersom den råkade sammanfalla med Kanelbullens dag och det bjöds på gratis kanelbullar och kaffe på skolan – det gäller ju att prioritera rätt. Kemipriset tilldelades Richard Henderson, Joachim Frank och Jacques Dubochet för deras arbete inom kryoelektronmikroskopi. Elektronmikroskopet har länge varit det bästa verktyget för att åskådliggöra små molekyler på nära håll, men ett problem har varit att den starka elektronstrålen förstör organiska material. Dubochet utvecklade en teknik för att innesluta preparatet man vill studera i vatten så att det kan behålla sin form trots strålningen. Tack vare denna teknik kan man numera åskådliggöra proteiner och andra biomolekyler i 3D ända nere på atomnivå, vilket har varit instrumentellt för den moderna forskningen inom biokemi.
Hoppas detta förtydligade saker och ting. Om inte kan du läsa min mycket mer lättsmälta kritiska analys av Nobelfestligheterna i nästa inlägg.
3 thoughts on “#Nobel2k17: Förklaring av de naturvetenskapliga priserna”