I S A B E L L E W E M A R

Så får du ett sommarjobb

Det kan kännas lite långt bort att söka sommarjobb i jultider, men vill du ha sommarjobb inom sjukvården gäller det ofta att vara ute i god tid. Här är n¨ågra praktiska tips på hur du ska gå till väga för att få bästa sommarjobbet:

  • Vad: Som läkarstudent kan man jobba i flera olika sjukvårdsroller, däribland medicinsk sekreterare, labbassistent, undersköterska. Det kan vara väldigt lärorikt och meriterande att jobba i en annan vårdprofession. Jag har skrivit mer om de olika arbetsrollerna här.
  • Var: Konkurrensen om sjukvårdsjobben är hög i Stockholm, därför kan det vara lönt att leta jobb utanför storstadsregionerna. Söker man arbete längre ut på landsbygden får man ofta bättre betalt och har god chans att bli erbjuden hyreslägenhet via arbetsplatsen.
    • Bonustips: Titta på arbetsplatser utanför Sverige. Det går att ordna yrkesrättigheter som läkarstudent hyfsat lätt i både Norge och Finland.
  • Hur: Bästa sättet att få ett sommarjobb är att fråga dina klasskamrater och kliniska handledare om direkta kontaktuppgifter – att ansöka via regionernas officiella jobbannonser ger ofta sämre respons. Tyvärr brister sjukvårdsrekryteringen i transparens, så det gäller att utnyttja sina kontakter.
    • Bonustips: Be din handledare på praktiken om de kan tänka sig att skriva ett rekommendationsbrev till dig eller ställa upp som telefonreferens!
  • När: Du kan söka sommarjobb så tidigt som ett år i förväg. Många sjukhus rekryterar underläkarvikarier i oktober samtidigt som de rekryterar AT-läkare. Underskötersketjänster rekryteras ofta i februari-mars.
    • Bonustips: Ha is i magen om du inte fått sommarjobb än – det är vanligt att kliniker behöver sista-minuten-anställa på grund av avhopp så sent som i maj.

Lycka till med jobbansökan!

Så får du ett sommarjobb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *