I S A B E L L E W E M A R

Så klarar du termin 1 på Karolinska Institutets läkarprogram

Så klarar du läkarprogrammet: del 2 av 12. Jag började läkarprogrammet för 5 år sedan, direkt efter att ha pluggat naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. De här råden är därför mest tillämpliga på unga nördar med sparsam livserfarenhet som går det 5,5-åriga läkarprogrammet, inte det nya 6-åriga.

Termin 1 är läkarprogrammets introduktion. Det är nervöst att börja i en helt ny klass, särskilt om man kommer direkt från gymnasiet. Viktigast på termin 1 är att ha kul, lära känna folk (du kommer ju att spendera kommande 5,5 år mer med dem än din familj!) och släppa på prestationsångesten. Första halvan av termin 1 på läkarprogrammet är inte så tung innehållsmässigt, men biokemin och sluttentan kan vara krångliga. Känner du dig för stressad och nervös över studierna, tänk på det här:

  • Det är okej att missa föreläsningar. Nästan alla föreläsningar är icke-obligatoriska så du behöver inte tvinga dig själv att delta i dem. Jag insåg, något sent, att jag inte lär mig bäst på föreläsningar, så att sitta där kl 8 på morgonen, halvsovandes och irriterad över att jag inte hängde med, gav mig inget annat än dåligt samvete.
  • Kurssammanfattningarna på hus75.se är livräddare. Hus75.se drivs av (före detta) KI-studenter som har gjort skriftliga sammanställningar, plugguider och minneskort för alla olika delar av läkarprogrammet. Det är helt gratis och om du själv skrivit plugganteckningar som du är stolt över kan du skicka in dem! För mig som inte lär mig så bra på föreläsningar funkade sammanfattningarna på Hus75 superbra – de är oftast direkt baserade på föreläsningarna, så du behöver inte oroa dig för att missa något.
  • Gör alltid det som är obligatoriskt. Även om det är ett seminarium som du känner dig oberedd inför, är det bättre att delta vid ordinarie tillfälle än att ha det släpandes.
  • Det är svårt att bli underkänd. Bortsett från biokemi-duggan och sluttentamen för Den Friska Människan 1, är det oerhört ovanligt att någon blir underkänd på termin 1 så länge de dykt upp. Så slappna av.
  • Tentafrågor återanvänds. Bästa sättet att förbereda sig inför sluttentan är att kolla på gamla tentor. Då får du också en uppfattning om svarskriterierna.

Så klarar du termin 1 på Karolinska Institutets läkarprogram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *