Så klarar du läkarprogrammet: del 12 av 12. Jag började läkarprogrammet för 5 år sedan, direkt efter att ha pluggat naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. De här råden är därför mest tillämpliga på unga nördar med sparsam livserfarenhet som går det 5,5-åriga läkarprogrammet, inte det nya 6-åriga.
Äntligen sista terminen på läkarprogrammet! Har du klarat dig så här långt räknar jag med att du grejar den sista spurten också, men för säkerhets skull kan du läsa vidare för att få mina tips för att inte trilla på mållinjen.
Termin 11 består av följande delar:
- Kursen Hälsa i samhälle och miljö. Kursen är 6 veckor lång och handlar om de mindre patient- och sjukdomsrelaterade delarna av läkaryrket. Den tenteras av med en skriftlig tentamen som de allra flesta blir godkända på. Några dagar Professionell Utveckling och primärvård med inlämningsuppgifter ingår.
- Integrerad sluttentamen. Efter Hälsa i samhälle och miljö får du cirka 2 veckors instuderingstid inför sluttentamen, som hålls ungefär 2 månader in på terminen. Fördelen med att ha sluttentamen så tidigt in på terminen är att de som blir underkända hinner göra omtentamen och få reda på sina nya resultat före examensdagen.
- Läs mer om själva sluttentamen i mitt inlägg “IST” här.
- Studentvald kurs (SVK) 1 och 2. Den sista halvan av sista terminen utgörs av två SVK som är 5 veckor långa vardera. Flera studenter väljer att resa på utbyte under SVK-perioden. Vissa är strategiska och väljer kurser som hålls på avdelningar där de kan jobba som underläkare efter examen. Själv kände jag mig ganska trött efter sluttentamen och valde SVK efter hur avslappnade studiekraven var.
- Läs mer om SVK i allmänhet här.
Nu har du tagit dig igenom hela läkarprogrammet (förutsatt att mina tips fungerar) – GRATTIS! Vi ses kanske i kön till AT?