I S A B E L L E W E M A R

Så klarar du termin 2 på Karolinska Institutets läkarprogram

Så klarar du läkarprogrammet: del 3 av 12. Jag började läkarprogrammet för 5 år sedan, direkt efter att ha pluggat naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. De här råden är därför mest tillämpliga på unga nördar med sparsam livserfarenhet som går det 5,5-åriga läkarprogrammet, inte det nya 6-åriga.

Jag tyckte termin 2 var jobbigare än termin 1. Den initiala peppen och spänningen med att börja i en ny klass på ett nytt program har avtagit och till skillnad från termin 1 inleds inte termin 2 med en mjukstart. Den börjar med klinisk fysiologi och kemi som är ganska komplicerade koncept. Andra momentet är endokrinologi, alltså läran om kroppens hormoner och vad som reglerar dem. Sista momentet är Människan i rörelse och handlar om anatomi och idrottsfysiologi. Alltså berör termin 2 och dess sluttentamen flera olika stora ämnesområden. Hur ska man klara av termin 2 då?

  • Gör ungefär som du gjorde på termin 1. Det är okej att missa icke-obligatoriska föreläsningar, men se till att göra alla obligatorier i ordinarie tid. Tentafrågorna återanvänds.
  • Ta vara på gruppundervisningen – vare sig det är seminarium, dissektion eller demonstration. Särskilt gruppundervisningen som berör syra-bas-balans och fysiologi – det är svårt att lära på egen hand och underlättar mycket att tänka tillsammans och att kunna fråga en handledare löpande. 
  • Öva på anatomin i grupp. Det finns bra anatomimodeller i plast nära Anatomen på plan 6 i Berzeliuslab som man låna och öva på. Om du känner dina klasskamrater väldigt bra så kan ni öva på varandra – fast jag skulle inte rekommendera att ni dissekerar varandra. 
  • Gå på alla dissektioner. Även de dissektioner som inte är obligatoriska. Jag tyckte att det var jättejobbigt med dissektioner (jag har skrivit mer om det här) men själva anatomiexaminationen bygger på att kunna sätta rätt namn på en framdissekerad kroppsdel – vilket är betydligt lättare att göra rätt om man har sett flera dissekerade kroppar.
  • Involvera dig i Introgasquen. Introgasquen är en festlig sittning med valfritt tema som hålls traditionsenligt (när pandemi inte råder) av läkarstudenterna på termin 2 för läkarstudenterna på termin 1 och andra KI-studenter. Pengarna som klassen tjänar används till deras Preklinfest, som hålls på termin 4 efter att man har skrivit den prekliniska tentamen, Integrerad deltentamen. Introgasquen är ett perfekt tillfälle att lära känna folk i klassen utanför studierna – det är ett stort projekt som kräver många engagerade arrangörer. Jag blev vän med personer som jag knappt ens hälsat på under termin 1 och är god vän med flera av dem nu 4 år senare.

Hur klarar man resten av läkarprogrammet då? Ta en titt på mina inlägg med taggen “pluggtips”.

Så klarar du termin 2 på Karolinska Institutets läkarprogram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *