I S A B E L L E W E M A R

Så klarar du termin 6 av Karolinska Institutets läkarprogram

Så klarar du läkarprogrammet: del 7 av 12. Jag började läkarprogrammet för 5 år sedan, direkt efter att ha pluggat naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. De här råden är därför mest tillämpliga på unga nördar med sparsam livserfarenhet som går det 5,5-åriga läkarprogrammet, inte det nya 6-åriga.

På många sätt påminner termin 6 om termin 5, så klarade du förra terminen klarar du säkert denna! Kursen Klinisk medicin – inriktning internmedicin från termin 5 fortsätter på termin 6, så du fortsätter ha 3 veckors block av föreläsningar och praktik. Den största utmaningen på termin 6 är faktiskt att hålla glöden uppe – du börjar ju närma dig halvvägspunkten för läkarprogrammet!

Innehållet på termin 6 består av fortsatt allmän internmedicin, dermatologi (hudlära) och infektionsmedicin. Internmedicin fortsätter du läsa på ditt tilldelade sjukhus, men dermatologin är förlagd till Nya Karolinska Solna och infektionsmedicin är förlagd till Huddinge sjukhus. Sista 6 veckorna på terminen läser du din första studentvalda kurs (SVK).

Flera studenter väljer att göra utbyten under termin 6. Själv gjorde jag mitt första Erasmusutbyte till Heidelbergs universitet i Tyskland – det gick att tillgodoräkna så länge jag såg till att skriva KIs tentor också. Även om det innebar mycket pappersarbete att göra ett utbyte tyckte jag att det var värt det. Jag kände att jag började bli studietrött, så utbytet var ett välkommet och väl behövt avbrott.

Du skriver 3 tentor (delexaminationer, DX) under termin 6. DX4 fokuserar på infektionsmedicin, DX6 fokuserar på dermatologin och DX3 är generell internmedicin. I DX4 gäller det att memorera en del antibiotika och bakteriesorter. I DX6 är ett stort moment att utifrån foton bedöma hudsjukdom, så se till att plugga med hjälp av bilder. DX3 tyckte jag själv var en ganska svår och omfattande tenta, mer på nivå med de stora terminstentorna från tidigare terminer. Men – klarar du tentorna kan du klappa dig på axeln och se fram emot att du nu är mer än halvvägs genom läkarprogrammet!

Det finns flera olika SVK att välja på under termin 6 och det fina är ju att du får välja det som lockar dig mest. Om du vill åka utomlands finns kurserna Global Hälsa och Diabetes i Indien. De flesta av SVK:ernas slutexaminationer är muntliga presentationer eller mindre formella bedömningsseminarier.

Med internmedicinen bakom dig, är du redo för kirurgterminen? I nästa inlägg berättar jag hur du klarar termin 7.

Så klarar du termin 6 av Karolinska Institutets läkarprogram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *