I S A B E L L E W E M A R

Skillnaden mellan Karolinska och Karolinska

inla%cc%88gg-2På måndag kommer jag skriva min första dugga, vilket är ett skriftligt prov som jag måste få godkänt på för att få skriva kursens sluttenta. För att förbereda mig har jag idag sovit drygt tio timmar och ätit mer än ett hekto mjölkchoklad. Egentligen hade jag tänkt att det här skulle bli ett inlägg om studieteknik, men jag känner mig inte riktigt kvalificerad att skriva ett sådant, av diverse anledningar (se början av inlägget). Istället ska jag förklara vad skillnaden mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset är, något som jag hoppas jag är kvalificerad för – med tanke på att jag nu har pluggat på Karolinska Institutet i två månader, minus en vecka och en dag. 

Karolinska Universitetssjukhuset (KS) är ett sjukhus i Solna som ägs av Stockholms läns landsting. Där arbetar läkare och sjuksköterskor, och dit kan man komma för både akut sjukvård och specialistvård. Bästa sättet att komma dit med SL är att ta bussen till hållplatsen Karolinska Sjukhuset.

Karolinska Institutet (KI) är däremot ett statlig universitet, som har campus både i Solna och i Huddinge. Det är på KI man studerar och forskar, och det är KI:s professorer som bestämmer vem som vinner Nobelpriset i fysiologi (grattis Yoshinori Ohsumi!). Alla KI:s grundutbildningar – förutom läkar-, psykolog- och biomedicinska kandidatprogrammet – håller till på Campus Huddinge. Pendeltågsstation Flemingsberg och busshållplats Huddinge Sjukhus är då närmast. Att ta sig till Campus Solna kan vara lite mer komplicerat, men busshållplatserna Karolinska Institutet Västra/Östra/Norra och Thorax omger området.

“Det där är väl inte speciellt svårt att skilja på”, tänker du nu, men jag ska allt förvirra dig. Campus Solna och KS ligger precis bredvid varandra och det enda som skiljer områdena åt är Solnavägen. Flera forskare anställda av KI bedriver sin forskning på KS. Flera läkare anställda av KS undervisar på KI. Vissa delar av KI:s undervisning sker på KS och ibland till och med Huddinge Sjukhus. Pratar man om Karolinska kan man lika gärna mena KS som KI, och många av de som gör det är inte säkra på vad de faktiskt syftar på. Och under tiden jag har skrivit det här blogginlägget har jag insett att KS också finns i Huddinge, vilket bara rör till det ännu mer.

Viktigaste att komma ihåg är väl att man ska till KS för att få vård och till KI för att få utbildning, men att det ibland kan vara nästan tvärtom och platsen man ska till ligger på andra sidan staden. Jag tror att jag kommer skriva min första dugga på KI Campus Solna, men nu har jag blivit så snurrig av mitt eget blogginlägg att jag tror att jag måste äta minst ett till hekto mjölkchoklad.

Skillnaden mellan Karolinska och Karolinska

4 thoughts on “Skillnaden mellan Karolinska och Karolinska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *