I S A B E L L E W E M A R

Spoiler Alert: 5 överraskningar på KI:s läkarprogram

teckning-3I måndags satt jag i Skrivsalen på Campus Solna och skrev mitt livs första dugga. Lika besvärad som jag var av att alla verkade bli klara före mig, var provövervakarna av att jag hade satt mig på fel plats. Den stora listan med placeringarna som fanns i ingången hade undgått mig helt, precis som påminnelsen om de bestämda platserna jag hade fått veckan innan. 

Idag satt jag också i Skrivsalen, den här gången mer besvärad av att färgen i min guldpenna redan börjat sina efter tjugonde flörtkulan och att de glittriga piprensarna hade gått åt när några av mina klasskamrater byggde ett draperi av spermier. I måndags hördes inte ett ljud förutom pennor mot papper och den gnisslande dörren till toaletterna, men idag var hela salen fylld av liv och rörelse när vi byggde upp våra utställningsmontrar för Hälsomässan (mer info i slutet av inlägget). 

När jag sökte läkarprogrammet trodde jag att det skulle vara en elva terminer lång genomgång av alla världens sjukdomar och vad som kan göras åt dem. Nästan omedelbart efter programstarten insåg jag att utbildningen är bredare och mer varierad än så – en positiv överraskning, trots att jag var helt inställd på att spendera de kommande fem och ett halvt åren med cancer-/ebola/-HIV-föreläsningar. Jag hade nog kunnat inse detta tidigare, typ om jag hade kollat på kursschemat – men vad vore väl livet utan överraskningar?

Mer hanterligt. Därför kommer jag nu avslöja 5 av överraskningarna på KI:s läkarprogram:

  1. Introduktionsinternatet är jättekul, även om namnet ger en intrycket av att det är medicinarnas motsvarighet till ett militärläger. Därför kallas det oftast intro-kollot av studenterna. Intro-kollot sätter igång direkt efter uppropet och är en 2-dagars övernattning för hela årskullen på några stugor ute på Barnens ö. Mycket lek, lära-känna och få bättre koll på KI och läkarprogrammet. Det är också på kollot man får träffa sina faddrar och studiegrupper för de kommande två åren, så ta tillfället i akt och åk dit!
  2. Konst och moralfilosofi är en del av kursplanen. Alla kurser på läkarprogrammet läses i ett block, förutom kurserna Professionell Utveckling, PU, och Vetenskaplig Utveckling, VetU. De spänner sig över hela läkarprogrammet i form av sporadiska föreläsningar, inlämningsuppgifter och studiebesök. Något av det jag gillar mest med PU är att det har många tvärvetenskapliga inslag – under de två månader minus tre dagar jag har gått utbildningen har jag redan fått argumentera kring etiska dilemman och diskutera skönlitteratur på PU.
  3. Utbildningen är starkt förankrad i vården. Ungefär en månad in i första terminen får man göra sitt första besök på en vårdcentral och delta i patientmöten och undersökningar. Under första terminen får man också en HLR-utbildning, lära sig grunderna för hur ett första patientmöte ska gå till och hur man hanterar sjukjournaler.
  4. Det serveras ofta gratis kaffe och kanelbullar – det gäller bara att hålla ögonen öppna och följa sin näsa. Alternativt följa flocken av äldre studenter som dras till gratisfika som nattfjärilar till glödlampor och trombocyter till kärlskador.
  5. Klipp, klister, dockor och ballonger hör hemma på dagis, och på KI. Hälsomässan, som jag nämnde tidigare i inlägget, är en utställning vars syfte är att pedagogiskt och kreativt sprida kunskap om ett medicinskt tema. Varje ny kull läkarstudenter får ansvar för mässan på sin första termin, och i år var temat Bebisar!. Givetvis inkluderade mässan bilder på söta bebisar, massvis av förstorade spermier och en gigantisk livmoder man fick titta in i – allt skapat de två senaste dagarna av läkarstudenter med mycket papper, saxar och fantasi. En artikel om Hälsomässan 2014 finns här. 

Läkarprogrammet innehåller såklart många fler överraskningar, särskilt för folk som är lika oförberedda som jag (jag brukar skylla på att det är för att jag inte vill bilda mig förutfattade meningar, men det handlar mest om lathet). Bästa sättet att få reda på vilka de andra överraskningarna är, är att gå in på antagning.se och söka till KI:s läkarprogram. 

Spoiler Alert: 5 överraskningar på KI:s läkarprogram

6 thoughts on “Spoiler Alert: 5 överraskningar på KI:s läkarprogram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *