I S A B E L L E W E M A R

#studentstress: 5 sätt att hantera tentaångest

Tentaångest (substantiv). En stark oro i samband med tentamen [eller annat prov]. Alltså inte bara ”rampfeber” eller en lagom anspänning, som gör att man skärper sinnena och samlar sig inför uppgiften på ett konstruktivt sätt. Tentaångest har många skepnader och symtomen är individuella. Vissa drabbas av blockering redan när de pluggar inför tenta. Andra fixar att läsa in denna, men får blackout när de kommer till tentamen, så att de inte kan göra sig själva rättvisa. Många mår riktigt illa, har ont i magen och sover dåligt.

– från Studenthälsan vid Lunds Universitets häfte “Frågor och svar om tentaångest

Tentaångest är de flesta högskolestudenter bekanta med. Har du själv inte upplevt det – grattis! Vi dödliga lider tyvärr och måste läsa halvdana blogginlägg för att hantera det. Så här kommer mina halvdana tips för hur man kan hantera tentaångest:

  1. Var realistisk – vad är det värsta som kan hända? Om du blir underkänd på tentan, kommer du aldrig kunna klara en tenta till? Kommer din familj säga upp kontakten? Kommer du förvandlas till en groda och tvingas vänta på att en kunglighet med bestialiska tendenser vill lägga sin munhåla mot din? Antagligen inte.
    • Det finns däremot en risk att bli av med studiestöd och studentlägenhet om man inte får tillräckligt med högskolepoäng under terminen. I regel brukar 15 hp/termin krävas för att få behålla sin studentbostad; vanligtvis läser man 30 hp/termin på heltid. CSN:s krav kan du hitta i detalj här.
  2. Identifiera din ångest. Ligger du på gränsen för att bli av med ditt studiestöd eller studentbostad? Kanske, men det behöver inte innebära att du kommer bli utfattig och sova på gatan. Riskerar du att bli spärrad (inte tillåtas fortsätta på högskolan förrän du klarat tentan)? Kanske, men ett studieuppehåll på en termin eller två kan vara välbehövt. Är tentaresultatet ett mått på ditt egenvärde? Nej, tentor är knappt ens ett bra mått på kunskap. Är du rädd för att alla andra ska vara bättre än du? Sluta jämföra dig med andra!
  3. Har du ätit och druckit tillräckligt? Maslows behovshierarki påstår att man inte kan utvecklas förrän man har tillgodosett sina grundläggande fysiologiska behov. Den är aningen kontroversiell, men det ligger definitivt något i att det är mycket lättare att duka under för press när man är hungrig, hemlös och oälskad. Därför kan det vara mycket mer effektivt att ta en paus än att råplugga för att lindra sin tentaångest.
    • Bonus! Vill du lära dig mer om Maslows behovshierarki? Datorspelet The Sims demonstrerar behovshierarkin väldigt tydligt!
  4. Omtentor är inte så farliga. Om man är jätteorolig för en tenta kan det ibland vara bättre att strunta i att skriva den och satsa på omtentan istället. Det finns ingen som bryr sig om hur många omtentor du skrivit, inga arbetsgivare kommer någonsin fråga om det. På KI tittar inte ens kursledningen på det (med undantag för om du tentat om en och samma tenta jättemånga gånger).
  5. Tänk på att tentaångest är smittsamt! Om du vet med dig att vissa klasskompisar blir nervösa vrak inför tentor, låt dig inte ryckas med. Fokusera på dig själv – tentor är ju individuella.

#studentstress är temat på Karolinska Institutets studentbloggar 7-20 januari. Spana in mina kollegors bloggar och gilla vår Facebook-sida för regelbundna uppdateringar. 

#studentstress: 5 sätt att hantera tentaångest

One thought on “#studentstress: 5 sätt att hantera tentaångest

  1. Tack för denna, det hjälpte. Mitt största problem är att jag har sådan prestationsångest och sätter mitt egenvärde på tentaresultatet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *