I S A B E L L E W E M A R

#utantystnadsplikt: Icke-manliga läkare enas mot sexuella trakasserier och övergrepp

Bild hämtad från uppropet #utantystnadsplikt

#MeToo tog sociala medier med storm för lite mer än en månad sedan. Kampanjen uppmanar kvinnor, transpersoner och icke-binära att berätta om sina upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp för att belysa vilket stort samhällsproblem det är – och den har skapat enorma ringar på vattnet. 

Särskilt i Sverige där icke-män i flera olika yrkesbranscher skapat namninsamlingar och vittnesmål om de trakasserier de utsatts för i sitt arbetsliv. Jurister skapade ett upprop under #medvilkenrätt och fick in nästan 6 000 underskrifter, sångare samlades under #visjungerut, och med #tystiklassen vittnade elever – och nu har den kvinnliga läkarkåren mobiliserats. Vi är 10 400 läkare och läkarstudenter som har skrivit under vårt upprop som heter #utantystnadsplikt. Du kan hitta några exempel på vad mina kollegor har utsatts för här på SvD. Ekot skriver också lite grann här.

Men varför är uppropet kvinnoseparatistiskt? För att det är 18 gånger fler kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp och för att 99% av sexuella övergrepp begås av män. Siffrorna kommer från Brottsförebyggande rådet. Uppropet har valt att inkludera transpersoner och icke-binära för att risken att utsättas för sexuella brott är ännu högre bland dem. Att utsättas för ett sexuellt brott som icke-man är inte en individuell tråkig händelse – det är ett strukturellt problem och det verkar som att hierarkin inom läkarbranschen, där män utgör majoriteten av överläkare, bidrar till problemet. Mer om det kan du läsa om här på SvD. Läkartidningen skriver också om #utantystnadsplikt här.

Så vad händer nu? Fler upprop från andra yrkesgrupper är på gång, men ingen politisk aktion har skett än. Det du som individ kan göra idag är att stödja din lokala kvinnojour, reagera när du märker att någon i din omgivning utsätts för sexuellt våld, och engagera dig i nätkampanjerna på sociala medier.

Jag vill avsluta med ett av mina favoritcitat från författaren Angela Davis: “Jag accepterar inte längre det som jag inte kan förändra… Jag förändrar det som jag inte kan acceptera.” Om vi alla enas – läkare och icke-läkare, män och icke-män – kan vi skapa verklig förändring.

#utantystnadsplikt

 

#utantystnadsplikt: Icke-manliga läkare enas mot sexuella trakasserier och övergrepp

3 thoughts on “#utantystnadsplikt: Icke-manliga läkare enas mot sexuella trakasserier och övergrepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *