I S A B E L L E W E M A R

Vad skiljer Karolinska Institutets läkarprogram från de andra i Sverige?

Den sista dagen för att svara på första antagningsbeskedet till höstens högskoleutbildningar är den 27 juli, så jag tänkte att det här är ett bra tillfälle att diskutera vad som egentligen skiljer Sveriges läkarprogram åt. Alla läkarprogram i Sverige är lika långa, ger en samma kvalifikationer och följer samma utbildningsmål från högskoleförordningen – men det finns skillnader som du borde ha i åtanke när du väljer.

 • Universitetets läge. Vill du studera i en storstad som Stockholm eller Göteborg, föredrar du en klassisk universitetsstad som Uppsala eller Lund? Hur långt bort är utbildningen från din hemstad? Hur ser din ekonomi ut? Hur kommer du göra med boende? Det är generellt lättare att hitta bostad i de mindre städerna och priserna är oftast lägre. Hyrorna för studentlägenheter i Stockholm, Lund och Uppsala skiljer sig inte gigantiskt mycket, men tack vare studentnationerna i Lund och Uppsala är det mycket billigare att äta ute och chanserna att få stipendium större.
 • Universitetet “status”. Det här spelar egentligen mest roll om du är intresserad av utlandsstudier, forskning eller internationellt arbete. Ju mer känt universitet är, desto lättare är det att göra utbyten och få internationella uppdrag. Karolinska Institutet är i särklass ledande på den här punkten, vilket mycket beror på hur mycket forskning vi bedriver (40% av hela Sveriges medicinska forskning), vår historia med Nobelpriset och våra många internationella sammarbeten. Är du intresserad av medicinsk forskning skulle jag i första hand rekommendera Karolinska Institutet och i andra hand Lunds Universitet.
 • Studentlivet och det sociala. Att börja på en universitetsutbildning är också att komma till ett helt nytt socialt sammanhang. Finns det ett aktivt studentliv med kår, nationer och sektioner vid universitetet underlättar det mycket för en att komma in i den nya umgängeskretsen. Uppsala och Lund är mest kända för sina studentliv, men från vad jag har hört är även Linköping, Umeå och Göteborg aktiva. Stockholm är inte direkt känt för sitt studentliv, men jag hade inga problem med att hitta vänner på KI, mycket tack vare introduktionskollot och Medicinska Föreningen.
 • Utbildningens utformning och upplägg. Även om läkarprogrammen har ungefär samma innehåll, kan tempot och detaljnivån skilja sig. Karolinska Institutet är (ö)känt för att ha hög detaljnivå, men det som skiljer sig mest från andra utbildningar är att våra tentor – särskilt i början av programmet – täcker mycket större områden. Första tentan täcker hela första terminen, medan exempelvis Örebros första termin som har motsvarande innehåll delas upp i tre olika tentor och Lunds första tenta är muntlig. Karolinska Institutet är också känt för att vara traditionellt i sin undervisningsform – många föreläsningar, få grupparbeten och självständiga uppgifter. Linköpings läkarutbildning använder sig huvudsakligen av ProblemBaserat Lärande, en form av grupparbete där man får nya fiktiva patientfall varje vecka och läser på för att kunna lösa dem – även i Lund är PBL centralt.

Som student vid Karolinska Institutet har jag såklart bäst koll på läkarprogrammet där, så jag uppskattar gärna rättelser om jag har fel gällande de andra universiteten. I det här inlägget går jag in i mer detalj på skillnaden mellan Lunds Universitet och Karolinska Institutet. Hoppas det här ger er klarhet och glöm inte att svara på antagningsbeskedet!

Vad skiljer Karolinska Institutets läkarprogram från de andra i Sverige?

4 thoughts on “Vad skiljer Karolinska Institutets läkarprogram från de andra i Sverige?

 1. Hejsan! Jag skulle vilja påpeka att de flesta utbyten görs via reciproka utbytesprogram på universitetet och att det i de fallen inte spelar någon som helst roll var man läser, eller lärosätets “status” i utlandet. Även Lund har utbyte till exempelvis USA, samt länder som bl.a. KI inte har, och vice versa.

  Gällande tentornas omfattning: om du nu ska räkna detta i hur stora tentorna är, eller snarare hur mycket kursmaterial som innefattas av en enskild skrivning, så är det tveklöst Linköpings program som “täcker störst område”; de har terminstenta varje termin fram till examen.

  Något annat som kan vara bra att nämna i valet av lärosäte, som kanske framför allt är till last för KI, är att man vid t.ex. Lunds universitet får ut både en kandidat och master i medicin, medan man på KI blir helt utan och får nöja sig med sin slutgiltiga examen. Självfallet spelar det föga roll i slutändan, men ändå.

  Viktigt att verkligen läsa på om man ska slänga sig med konklusiva påståenden om att det är si eller så på ett ställe, och att plugga någon annanstans innebär det ena eller andra. Lycka till med resten av studierna, tack!

  1. Hejsan “Anon”!

   Tack för din input. Majoriteten av det du säger håller jag faktiskt med om, och om du själv läser på i mitt inlägg så motsäger inget av det jag skrivit dina påståenden.

   Lycka till med vad du än tar dig för!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *