I S A B E L L E W E M A R

Varför välja läkarprogrammet?

Ansökan till läkarprogrammet höstterminen 2020 stänger 15 april – sök nu på antagning.se!

Varför valde jag att plugga till läkare?

Jag är inte någon som har drömt om att bli läkare sedan barnsben. Jag har inga nära anhöriga som arbetar inom vården eller med medicinsk forskning. Jag valde läkarprogrammet mest för att prova på och sedan fastnade jag där. 

För 4 år sedan gick jag min sista termin på gymnasiet och räknade dagarna tills jag skulle ta studenten samtidigt som jag brottades med ett val som så många andra sistaårselever – vad ska jag göra efter studenten? Plugga, jobba, resa?

Plugga vidare var det självklara valet för mig, eftersom jag inte var skoltrött. Behörighet och antagningspoäng var inte begränsande faktorer eftersom jag läste naturvetenskapsprogrammet och klarade mig bra i alla ämnen. Problemet var vad jag skulle rikta mig in på. Det som jag visste att jag ville att min framtida högskoleutbildning skulle ge mig var:

  1. Utmaning. Är saker för lätta tappar jag intresset. Jag ville ha en utbildning som krävde att jag la in arbete och tid.
  2. Kunskapsbredd. Jag har alltid föredragit att lära mig lite om mycket över att lära mig mycket om lite. Tvärvetenskapliga läror, till exempel hållbar utveckling som involverar både samhälle och natur, tycker jag är jättespännande.
  3. Karriärsmöjligheter. Min utbildning ska öppna dörrar för roliga karriärer, ju fler desto bättre.
  4. Finansiell trygghet. Jag vill att min utbildning ska kunna hjälpa mig att få ett jobb som ger mig en god inkomst.
  5. Social förankring. Utbildningen, och de jobb den eventuellt leder till, ska göra samhällsnytta. Jag vill känna att det jag sysslar med bidrar till samhället och att jag interagerar med människor.
  6. En ursäkt till att flytta hemifrån. Som 18-åring var jag så sugen på att bli “vuxen på riktigt” och kunde knappt bärga mig att flytta hemifrån.

Utifrån dessa krav kom jag fram till att läkarprogrammet skulle kunna passa mig. Så jag ansökte, blev antagen och kom fram till att jag trivdes jättebra. Såhär 4 år senare har jag inte ångrat mitt val. 

Varför välja läkarprogrammet?

One thought on “Varför välja läkarprogrammet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *