I S A B E L L E W E M A R

“Vill du plugga till läkare?” – en jobbig fråga som förtjänar ett bra svar

Ansökningsperioden tar snart slut – 16 april om du missat det! Men innan du bestämmer dig för att söka till läkarprogrammet vill jag ställa dig en fråga som jag hör alldeles för sällan: “Vill du plugga till läkare?”

En mycket vanligare men egentligen inte alls lika bra fråga är: “Varför vill du bli läkare?” och den har jag svarat på i det här inlägget. Problemet med den frågan är att den förutsätter att den tillfrågade faktiskt vill bli läkare, vilket inte är en nödvändighet för att plugga på läkarprogrammet – åtminstone inte för de 2/3 som kommer in endast på betyg eller resultat på högskoleprovet.

Så min fråga är: “Vill du plugga till läkare?” Jag skulle påstå att väldigt många skulle svara: “Ja, om jag fick möjligheten” eftersom vi lever i en kultur där läkaryrket är extremt eftertraktat och högt ansett. Det finns gott om jobb och det är välbetalt. Därför ifrågasätter vi inte de som söker till läkarprogrammet på samma sätt som vi kanske ifrågasätter de som söker till andra program. Och jag tror faktiskt att det är ett problem. Jag tycker att alla som funderar på att börja läkarprogrammet borde fråga sig själva: “Vill jag plugga till läkare eller tror jag bara det på grund av de kulturella normer jag omges av?”

För om du inte är säker på det innan läkarprogrammet kommer du definitivt att upptäcka det när du väl börjat på utbildningen. Drygt 2 000 personer söker KI:s läkarprogram varje höst. Av dessa antas cirka 230 personer i första urvalet. Ändå går det bara 160 personer i min klass. De 70 personer som slutat i min klass har gjort det av olika anledningar, men jag vet att en återkommande orsak är att många insett att de kanske egentligen inte ville bli läkare eller att läkarprogrammet – som är ett krav för att bli läkare – inte passade dem.

Dock måste man inte vilja bli läkare för att vilja gå på läkarprogrammet. Det finns mycket man kan göra med en grund som läkare – konsultarbete, forskning, undervisning och mycket mer. KI:s läkarprogram är extra lämpligt för de som är intresserade av forskning då KI är det universitet i Sverige som bedriver mest medicinsk forskning.

Läkarprogrammet är tufft. Det är Sveriges längsta grundutbildning och kraven är höga. Därför är det svårt att ta sig igenom det bara för att uppnå samhällets ideal. Oavsett vilka program och kurser du väljer att söka till i den här ansökningsomgången, önskar jag dig lycka till. Och går det åt skogen är det bara att söka igen till hösten!

“Vill du plugga till läkare?” – en jobbig fråga som förtjänar ett bra svar

3 thoughts on ““Vill du plugga till läkare?” – en jobbig fråga som förtjänar ett bra svar

  1. Hej!

    Jag har alltid letat efter en grötmyndig röst som kan hjälpa mig avgöra om jag verkligen är medicinskt intresserad eller bara är lurad av normer. Om jag vill X tror jag också nödvändigtvis att jag vill X.

    Jag vill också hävda att det svåra med läkarprogrammet är att komma in, det finns gott om svåra problem som inte är medicinska.

    Tack!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *