I S A B E L L E W E M A R

#yrkesroll: 5 års nyårslöften på läkarprogrammet

#yrkesroll är det gemensamma temat för februari 2021 på Karolinska Institutets studentbloggar. Du hittar fler studentbloggar här. Tidigare års teman har varit #proffsutbyte och #studentstress.

Ett nytt år, ett nytt jag. Mina nyårslöften de senaste 5 åren har varit direkt relaterade till läkarprogrammet och återger hur jag känt inför min framtida #yrkesroll. Därför tänker jag dela med mig av mina nyårslöften och vad jag har för tips på hur man ska lyckas med dem.

Termin 1: Prokrastinera mindre. Jag började hösten 2016, så jag var nästan klar med termin 1 när jag avlade mitt nyårslöfte för 2017. Det som var mest utmanande på termin 1 var tempot. Jag har länge haft en ovana att skjuta på saker till sista sekund, vilket gick helt okej när jag gick på gymnasiet och i grundskolan. På läkarprogrammet är tempot högre och sinkar man efter är det svårare att ta igen sig. Därför lovade jag mig själv att sluta prokrastinera.

Lyckades jag? Delvis. Jag har blivit noggrann med att skriva almanacka och planera i förväg. Att ge mig själv egna deadlines innan faktiska deadlines har underlättat.

Termin 3: Motionera regelbundet. Under termin 3 börjar läkarstudenter lära sig vad som händer när kroppen inte fungerar som den ska och hur den bäst återhämtar sig. Återkommande var att livsstilsfaktorer är jätteviktiga både för insjuknande och tillfrisknande. Såklart är motion en enkel åtgärd som kan vara avgörande i många fall. Jag insåg att jag skulle behöva säga åt många av mina framtida patienter att de borde motionera mer – men det skulle kännas fel om jag inte lever som jag lär. Därför lovade jag mig själv att börja motionera regelbundet för mitt samvetes skull.

Lyckades jag? Ja! Jag använde mig av den inbyggda stegräknaren i min telefon och snittade 10 000 steg/dag under hela 2018 och åren sedan dess. Största skillnaden jag gjorde för att lyckas var att jag såg till att promenera istället för att använda mig av lokaltrafik om det var rimliga gångavstånd.

Termin 5: Komma i tid. Termin 5 är den första kliniska terminen. Att ha praktik på sjukhuset flera dagar i veckan är spännande och roligt, men jag tyckte det var tortyr att ta mig upp på morgnarna och hinna i tid till morgonmötet. Efter att ha trillat in flåsandes 5 minuter sent så gott som varje praktikdag under hösten insåg jag att jag måste börja komma i tid.

Lyckades jag? Ja! Jag förenklade mina morgonrutiner genom att förbereda allting inför morgonen redan kvällen innan – la fram kläder, gjorde “overnight oats”, packade väskan, kollade lokaltrafiken.

Termin 7: Prioritera och begränsa. Termin 7 är en tung termin rent schemamässigt. Så gott som varenda dag är obligatorisk och vi har massvis av praktik och seminarier med ringa andrum däremellan. Jag var tvungen att vara sparsam med min fritid för att jag skulle hinna sova och äta ordentligt. Trots det tyckte jag att termin 7 var väldigt kul och jag fick ett bra perspektiv på vad jag faktiskt prioriterar i min vardag och på min fritid, och vad jag klarar mig bra utan. Därför blev mitt nyårslöfte att jag ska begränsa mina aktiviteter på fritiden och inte delta bara för att jag är rädd för att gå miste om något.

Lyckades jag? Ja! Om jag funderar på att skjuta upp en frivillig fritidsaktivitet eller på något sätt drar mig för att delta i den, så funderar jag numera också på om jag faktiskt bara kan tacka nej till den.

Termin 9: Döma mindre och lyssna mer. Termin 9 läser man bland annat psykiatri. Är det någonting jag har tagit med mig från psykiatrin så är det att inte vara för snabb med att ställa diagnos och agera. Det är oerhört viktigt att låta patienten prata till punkt och också ge den tid att tänka efter. Det här lönar sig att tänka på i alla sammanhang. Därför är mitt nyårslöfte för 2021 att döma mindre och lyssna mer.

Kommer jag att lyckas? Förhoppningsvis! Jag håller på att försöka vänja mig vid att ge utrymme för tystnad i samtal. Jag övar också på att inte avbryta eller fylla i andras meningar.

Det här har alltså varit mina nyårslöften under tiden jag gått läkarprogrammet och indirekt de viktigaste målen för mig som läkarstudent. Har du några tips till läkarstudenter? Skriv en kommentar till inlägget!

#yrkesroll: 5 års nyårslöften på läkarprogrammet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *