I S A B E L L E W E M A R

Intervju med den (nästan) färdiga läkaren Linnea

Min bloggkollega Linnea, även känd som KI-studenten Linnea, tar examen från läkarprogrammet om bara några dagar! Jag tog tillfället i akt att fråga henne om hur det känns att avsluta det här 5,5 år långa kapitlet av sitt liv.

Hur känner du inför att ta examen efter 11 terminer av plugg?

Det känns som att allting har gått så snabbt! Man är på så många olika ställen under utbildningen och hinner se så mycket att tiden bara flyger. Som läkarstudent spenderar man oftast knappt en vecka på en praktikplats innan man går vidare till nästa. De olika kurserna som vi läser hålls också på olika ställen, både på och utanför Karolinska Institutets campus.

Men det känns såklart väldigt skönt att få det svart på vitt att jag är klar med läkarutbildningen! I vanliga fall hålls examensceremonin i Aula Medica på KIs campus i Solna och dagen efter bjuds de nyutexaminerade på middag på Grand Hotel. På grund av Covid-19 är vår examensceremoni digital och mindre än den brukar vara, men jag kommer nog fira med finmiddag hemma med min familj.

Vad ska du göra efter examen?

Jag har bestämt mig för att stanna kvar i Stockholm.  Det har ju inte varit så lätt att hitta jobb mitt i pandemin – ens som läkare – men tacksamt nog har jag fått en underläkartjänst på Kardiologen. Den varar i 6 månader, efter det får jag se vad jag gör. Målet är såklart att få Allmäntjänstgöring (AT).

Vad har du gjort under din sista termin på läkarprogrammet?

Under första halvan av termin 11 läser alla läkarstudenter kursen “Hälsa i miljö och samhälle”. När den kursen tar slut skriver vi den sista stora tentan på läkarprogrammet – Integrerad sluttentamen (IST) – som består av både en skriftlig och en praktisk del. Det var väldigt skönt att få den avklarad redan i mitten av terminen! Jag var inte så nervös inför den, eftersom de flesta brukar bli godkända på den och skulle man inte bli det har man resten av terminen att plugga till omtentan. Däremot tycker jag att gå och vänta på resultatet var hemskt!

Efter IST läser vi två Studentvalda kurser (SVK). Just nu läser jag den sista delen av min sista SVK, “Det svårt sjuka barnet”. Utöver det håller jag på att mentalt sammanställa vad jag har lärt mig under utbildningen och förbereda mig inför det faktum att jag faktiskt är färdig läkare!

Kommer du att sakna någonting med att vara student?

Som student behöver man inte ta ansvar, man har alltid rätt att ställa frågor, begå misstag, be om hjälp eftersom man är där för att lära. Det kommer jag att sakna. Självklart kommer jag att kunna be mina framtida kollegor om tips och råd, men jag kommer att sakna att ha något så konkret som lärandemål att följa för att veta vad jag ska och inte ska göra.

Vad är det viktigaste du har lärt dig under läkarutbildningen?

Det är faktiskt att jag har lärt känna mig själv! En stor fördel med läkarutbildningen i Sverige är att den är så förankrad i kliniken att man redan på praktiken får ett grepp om vad man kommer göra och uppleva som läkare. Under programmets gång har jag fått träffa människor när de är som mest sårbara, sett blod, trauma och dödsfall och fått lära mig hur jag reagerar på det och bemöter det. Det finns ingen som säger åt en exakt hur man ska göra och reagera i sådana situationer, utan det får man lära sig med tiden.

Finns det något du önskar du skulle ha gjort annorlunda under början av läkarprogrammet?

Jag önskar att jag skulle ha vågat ta mer plats! Jag började direkt efter gymnasiet och jag önskar att jag skulle ha tagit reda på i förhand vad en läkarstudent faktiskt gör, vad den har för roll på kliniken. Det är så lätt att hamna i skymundan på praktiken annars och då lär man sig ingenting. På så sätt kan det vara en fördel att börja på läkarprogrammet när man är lite äldre och har mer kött på benen. Tips: Läs mitt inlägg “Så får du ut mest av din praktik“!

Har du några tips till studenter i slutet av läkarprogrammet?

Passa på att fråga dina handledare om tips i arbetslivet! De har varit i din situation och vet ju hur de tog sig in i karriären. Du kan till och med använda dina handledare som referenser till jobbansökningar!

Sist men inte minst, skulle du vilja hälsa något till de allra nyaste läkarstudenterna som börjar den här terminen?

Härda ut! De två första åren, preklin, på läkarprogrammet är kanske inte så roliga för att de inte känns så starkt kopplade till vad man gör som läkare, men de ger en bra grund. Det blir roligare sen! Plocka russinen ur kakan, glöm inte att du är på praktiken för att lära – dra nytta av alla läromoment du får!

Stort tack för att du ställde upp på intervjun, Linnea!

Linnea har bloggat ända sedan hon började läkarprogrammet hösten 2015 (läs hennes blogg!) och hon tar examen den 15 januari. Alla är välkomna att titta på KI:s digitala examensceremoni ki.se.

Intervju med den (nästan) färdiga läkaren Linnea

2 thoughts on “Intervju med den (nästan) färdiga läkaren Linnea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *