I S A B E L L E W E M A R

#utantystnadsplikt: När det oacceptabla inträffar

#utantystnadsplikt är den svenska läkarkårens kvinnors protest och upprop mot de sexuella trakasserier och kränkningar vi utsätts för i yrkeslivet. Jag skrev om det i det här inlägget. Nu vill jag rikta mig till dig som har råkat ut för ett sådant brott – du är inte ensam och det finns hjälp att få. 

Att falla offer för ett sexuellt övergrepp, vare sig det är fysiskt eller inte, är en mental påfrestning och det är att inte konstigt må dåligt efteråt, även under en längre tid. Det är extremt orättvist att du som inte gjort något fel är den som mår dåligt över händelsen, men som en av mina vänner fint uttryckte – det är en naturlig reaktion på en onaturlig situation. Och låt ingen övertyga dig om att du överreagerar eller överdriver – ingen annan än du har rätten att bestämma vad du ska känna eller inte.

Så hur ska du börja må bättre igen?

Först och främst, kom ihåg att du som offer inte bär skulden på något plan. Inte skulle vi väl beskylla någon som har blivit rånad för att hen haft på sig dyra kläder? Inte ens om hen högt pratade om hur mycket pengar hen har och hur mycket hen tycker om att donera dem till andra.

Omge dig med de människor du känner dig trygg. Berätta precis så mycket som du känner dig bekväm med, och var inte rädd för att visa dig sårbar eller be om stöd. Det är som sagt naturligt att bli illa berörd av sådant här, och det har de allra flesta förståelse för.

Anmäl till en högre auktoritet. Vilken eller vilka, beror på hur, var och när brottet skedde, samt vem som var där. Svenska Läkarförbundet har bra tips på vart man kan vända sig här. Är det ett sexuellt ofredande eller övergrepp är det viktigt att polisanmäla, men det är också viktigt att rapportera till skolledningen/arbetsgivaren/hyresföreningen etc – då dessa ibland kan vidta åtgärder mer effektivt än polisen.

Slutligen, sök professionellt stöd. Även om det är orättvist att du som inte gjort något fel ska behöva hjälp, ligger det ingen skam i det. Prata med ett proffs som har tystnadsplikt och en utbildning i samtalsterapi. Du kan boka tid genom din vårdcentral, kontakta någon kurator eller terapeut anknuten till din skola eller arbetsplats, eller gå till Ungdomsmottagningen. På Karolinska Institutet finns Studenthälsan.

Kom ihåg att du inte är ensam. #metoo

#utantystnadsplikt: När det oacceptabla inträffar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *